DANSÀNEU, FESTIVAL DE CULTURES DEL PIRINEU

Sant Joan d'Isil s'omple de màgia amb les cançons i la música de Lídia Pujol

Aquest divendres, l'església de Sant Joan d'Isil es va omplir de màgia amb l'actuació de la cantautora Lídia Pujol i la música, als teclats, de Dani Espasa. El públic assistent, que omplia de gom a gom la planta basilical, es va deixar endur per la força evocadora de la música lúdica i sensual.

En acabar el concert, va tenir lloc la presentació del projecte Teia de Júlia Farrero, creació inspirada en la tradició de les falles pirinenques i premiada per la Plataforma d’espectacles de carrer que s’estrenarà de manera completa en l’edició de 2020 del Dansàneu.

Lídia Pujol al Dansàneu
photo_camera Lídia Pujol al Dansàneu/Joan Blanco

Quatre anys després del canvi de format, en què deixava enrere una proposta de caràcter emminentment formatiu, el Dansàneu, ja posicionat en relació als festivals i centres de creació artística en dansa del país, referma la seva voluntat de continuar incentivant la producció en dansa així com consolidant el seu model de festival d’estiu dimensionat en base a paràmetres de sostenibilitat i rigor artístic. En aquest sentit, els municipis d’Esterri d’Àneu, Alt Àneu, Espot i La Guingueta d’Àneu, però també Escaló, seran novament escenari d’una proposta artística de to marcadament contemporani que no oblida el seu vincle amb la tradició però que sobretot busca posar en valor l’excel·lent patrimoni de les Valls que els organitzadors del festival entenen “des d’un doble vessant: artístic i arquitectònic però també natural. De fet, s’evidencia amb la imatge d’enguany, creada per la fotògrafa Iolanda Sebé per a l’estudi Latipo”.

Lídia Pujol

Enguany el Dansàneu ha canviat les dates, situant-les just després de Sant Joan i entre les falles d’Isil i les de València d’Àneu. Els seus responsables puntualitzen que el canvi és degut precisament a la professionalització del festival. “Si volem un festival posicionat en relació als seus homòlegs i que compti amb artistes de primer nivell, ens cal treballar a molts mesos vista. En aquest sentit, l’edició de 2019 va alterar les seves dates inicials, previstes durant la primera setmana de juliol, per evitar coincidir amb la celebració del Dr. Music que deixava les Valls d’Àneu sense places hoteleres lliures. L’octubre passat vam acordar amb els alcaldes d’avançar-ne la celebració per garantir que podríem acollir ja no només públic de fora del Pallars sinó també els propis artistes i companyies”, recorden des del Consell Cultural de les Valls d’Àneu. Un cop sabut que el Dr. Music marxava de les Valls d’Àneu, els responsables del Dansàneu van intentar recuperar les dates inicials però les agendes dels principals caps de cartell no van permetre el canvi. “El repte enguany és important atès que a nivell d’ocupació no és el mateix la primera setmana de juliol que la darrera de juny. Per aquest motiu hem avançat la presentació de la programació pràcticament un mes i hem implementat noves mesures de difusió com són la venda online d’entrades anticipades a través del Consell Cultural i els paquets turístics en col·laboració amb l’Oficina de Turisme de les Valls d’Àneu”, afirmen.

Pujol i Espasa

En l’àmbit artístic, el festival convida un dels noms propis de la dansa en les darreres dècades: la ballarina i coreògrafa Sol Picó, Premi Nacional de Dansa i un autèntic referent en la creació contemporània, que proposa el seu duo amb el reconegut pianista menorquí Marco Mezquida, una de les veus musicals més actives i interessants del moment. Picó i Mezquida presentaran la seva particular Cita a cegues al temple espiritual de les Valls d’Àneu, Santa Maria, que acollirà la inauguració del Dansàneu 2019 el proper dimarts, 25 de juny, a dos quarts de vuit del vespre. La inauguració inclourà també, a la sortida de l’església, un maridatge amb els excel·lents vins del celler Castell d’Encús que repeteixen d’aquesta manera la col·laboració amb el festival. Dimecres 26 de juny arriba el primer dels dobles programes del festival: serà a l’església dels sants Just i Pastor, a Son, amb la proposta a duo de Mezquida amb el també pianista i improvisador Carles Marigó i, ja en la segona part, la proposta de Marigó amb el ballarí i actor Jaume Sangrà titulada Origo.

Més a Pallars Sobirà