CULTURA

Rut Martínez: “El que realment fa singular el Dansàneu és l’espai on es desenvolupa, la màgia són les Valls d’Àneu”

El Dansàneu és hereu de l’escola d’estiu de formació en dansa tradicional fundada l’any 1992 i liderada durant més de dues dècades pel ballarí i coreògraf Joan Serra. Es va refundar l’any 2015, de la mà de l’actual directora, Rut Martínez, en l’actual FESTIVAL DE CULTURES DEL PIRINEU, un projecte obert al públic de totes les edats que posa en valor la riquesa patrimonial i natural de les Valls d’Àneu i la marida amb una proposta cultural diversa que es vertebra a partir de la dansa i de la música d’alta qualitat i mescla les propostes més contemporànies i l’incentiu a la nova creació amb la cultura d’arrel.
ruth
photo_camera La directora del Dansàneu, Rut Martínez. Foto: Noemí Elias Bascuñana.

Rut Martínez va incorporar-se per reforçar la gestió del Dansàneu l’any 2010 i l’any 2015 en va assumir la direcció fins avui. Ella va ser la responsable de transformar el Dansàneu en el que és avui, un projecte TRANSPIRINENC que, amb la dansa com a epicentre, incorpora els atractius de disciplines artístiques, culturals, socials i econòmiques ja presents al territori i que redimensionen el concepte de festival estiuenc.

L’edició d’enguany del Dansàneu festejarà el 40è aniversari del Consell Cultural de les Valls d’Àneu i això fa que tingui un regust especial i s’allargui del 23 al 30 de juliol. La Rut ens explica que “totes les edicions del festival són importants, totes són singulars, perquè el que realment les fa singulars és l’espai on es desenvolupa, la màgia són les Valls d’Àneu. El patrimoni natural i cultural de tot un espai que marca i condiciona el festival”. “Les Valls d’Àneu és un territori sense equipaments culturals i el nostre és un projecte de drets culturals. Necessitem nodrir-nos des d’un punt de vista cultural, no tenim teatres ni auditoris, però fem valdre el dret que tenim la gent d’aquí per veure artistes de primer nivell, de primera qualitat i a preus populars”.

El dret a l’accés a la cultura per tenir una vida plena a les Valls d’Àneu passa, cada estiu, pel Dansàneu. “El festival és un sentiment, una vinculació amb l’espai aneuenc, i amb un patrimoni que es posa en valor, que s’endreça, per acollir experiències culturals”, diu la Rut. “Per això ens fa molta il·lusió que sigui la mateixa gent la que ens ofereixi casa seva, els seus camps i els seus prats per a dur a terme les propostes artístiques”, afegeix la directora.

ruth-2
La directora del Dansàneu, Rut Martínez. Foto: Noemí Elias Bascuñana.

“El festival és un sentiment, una vinculació amb l’espai aneuenc, i amb un patrimoni que es posa en valor, que s’endreça, per acollir experiències culturals”, diu la Rut. “Per això ens fa molta il·lusió que sigui la mateixa gent la que ens ofereixi casa seva, els seus camps i els seus prats per a dur a terme les propostes artístiques”, afegeix la directora.

Un altre aspecte important del Dansàneu és la repercussió econòmica que té a les Valls d’Àneu i a tot el Pallars. Dies abans de començar la mostra, els establiments turístics de la zona ja pengen el cartell de complets gràcies a les residències dels artistes i a tot el moviment que genera el festival, amb treballadors, músics i col·laboradors que participen en l’organització de totes les activitats que durant deu dies es duran a terme.

El Dansàneu és un projecte organitzat pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu amb el suport del Departament de Cultura, el Departament de Territori (Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran), el Departament de Justícia, Drets i Memòria, el Pla de recuperació, transformació i resiliència finançat per la Unió Europea (NextGenerationEU) · Gobierno de España i Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida (Institut d’Estudis Ilerdencs), així com dels Ajuntaments d’Esterri d’Àneu, l’Alt Àneu (EMD d'Isil i Alós i Sorpe) i Espot; la Mancomunitat de Municipis de les Valls d’Àneu, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i el Bisbat d'Urgell (Parròquies de les Valls d'Àneu).

L'edició de 2023 incorpora el patrocini d'ENDESA i igualment consolida el suport de diferents agents de dins i fora del territori com la Fundació Planes Corts i les empreses Cervós, Roc Roi i el celler Castell d'Encús.