TURISME

El telefèric de la Vall Fosca inaugura la temporada d'estiu

El telefèric de la Vall Fosca, situat al terme municipal de la Torre de Capdella, al Pallars Jussà, i que aquest dissabte 1 de juliol inicia la seva temporada turística, va passar de fer un trajecte al mes perquè els tècnics poguessin accedir a l’embassament d’Estany Gento, a ser una atracció turística d’ús diari durant els tres mesos de l’estiu.
teleferic
photo_camera El telefèric de la Vall Fosca.

Aquesta instal·lació, propietat d’Endesa i construïda per atendre les necessitats de transport de la central reversible de Sallente, es converteix, cada estiu, en l’ascensor i porta d’accés a una trentena d’estanys, nombrosos itineraris de senderisme i paisatges únics de gran bellesa dins l’entorn natural del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. La gestió de la instal·lació en aquest període d’ús lúdic la realitza l’Ajuntament de la Torre de Capdella, després que la Direcció de Transports i Mobilitat hagi certificat que reuneix totes les condicions de seguretat i funcionament necessàries per a passar a ús públic.

La posada en marxa del telefèric es realitza després d’haver passat la seva revisió anual que inclou actuacions de manteniment ordinari mecànic i elèctric del dispositiu, el control de l’estat del cablejat, l’engreixat dels cables, i la comprovació de tots els elements de seguretat. Aquesta inspecció, que es du a terme des d’Endesa com a propietària del telefèric, permet que la Direcció General de Transport per Cable de la Generalitat de Catalunya n’autoritzi l’ús públic i, així, es realitzi una cessió a l’Ajuntament de la Torre de Capdella per fer-ne un ús turístic. Aquest any, per exemple, s’han renovat les politges grans ubicades a l’estació superior. El funcionament d’aquesta instal·lació permet accedir als visitants a la tercera porta del Parc Nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici donat que fa d’ascensor i permet salvar un desnivell de 450 m. L’any passat, va registrar la xifra de 22.240 passatgers.

teleferic2
El telefèric de la Vall Fosca

Els tiquets del telefèric es podran comprar conjuntament amb l’entrada del Museu Hidroelèctric de Capdella, visita imprescindible per descobrir què amaga el paisatge que es veu a la zona dels estanys. Al Museu també es pot visitar l’exposició temporal Aigua viva, que fa un repàs al patrimoni hidroelèctric de la Vall Fosca, des de les primeres moles, passant per les centrals de Capdella, Molinos i la Plana de Mont-ros, i acabant amb la central reversible d’Estany Gento-Sallente. L’exposició es podrà visitar de manera gratuïta de dimarts a diumenge en l’horari del Museu, del 1 de juliol al 16 d’octubre del 2023.

Com cada any, s’oferirà servei de bar i restaurant: al peu del telefèric, Vall Fosca 1.750 i a l’arribada a Estany Gento, Telefèric 2.200. El servei de telefèric va lligat amb el servei del bus del Parc, que donarà servei de l’1 de juliol fins al 30 de setembre, de la Pobla de Segur a Sallente, per facilitar l’accés en transport públic al Parc Nacional en transport públic.

Un telefèric lligat a la construcció de la central hidroelèctrica reversible Sallente-Estany Gento

La funció principal del telefèric –que l’any 1986 era considerat el telefèric de major càrrega del món, ja que pot transportar fins a 25.000 quilos de pes– és salvar el desnivell entre Sallente i Estany Gento, tant per a persones com per a materials, amb un recorregut de 700 metres que es fa en poc més de 10 minuts. L’estació inferior està ubicada a la cota 1770, a tocar de la subestació de Sallente, i la superior a la cota 2140, a prop d’Estany Gento.

El telefèric va ser construït l’any 1981 per l’antiga Fecsa –actual Endesa– per la construcció de la CHR i millores de la presa d’Estany Gento. L’any 1991 Endesa va decidir obrir al públic l’aparell durant els mesos d’estiu, de manera que, mitjançant un conveni, la gestió de les visites i serveis ho gestiona l’Ajuntament de la Torre de Capdella.

Informació sobre horaris i venda online a www.vallfosca.net

Més a Pallars Sobirà