HORTICULTURA

El projecte 'Som d'Aquí' localitza i preserva 70 varietats d'hortalisses, 380 de fruiters i 22 de vinya al Sobirà

El Consell Comarcal ha repartit 900 exemplars de tomateres 'popa de vaca' i 'redona' per tornar a plantar als horts
Planters Pallars Sobirà 1
photo_camera Planters Pallars Sobirà 1

El projecte 'Som d'Aquí' del Consell Comarcal del Pallars Sobirà ha localitzat i preservat, des de l'any 2008, més de 70 varietats d'hortalisses, 380 de fruiters i 22 de vinya a la comarca. Ara, amb l'objectiu de retornar algunes d'aquestes varietats als horts del Pallars, s'han repartit 900 exemplars de tomateres de les varietats 'popa de vaca' i 'redona'. La tria d'aquestes dos varietats de tomateres és perquè "han estat a punt de desaparèixer". Per tal d'assegurar la preservació de les varietats repartides, el responsable de la conservació d'aquestes varietats, Job Roig, ha explicat que, a diferència de l'any anterior, les persones que han recollit planter s'han hagut de comprometre a guardar-ne la llavor per a sembrar-la l'any vinent.

Planters Pallars Sobirà 2
Planters Pallars Sobirà 2

Per facilitar la tasca a les persones col·laboradores, el Consell Comarcal ha repartit tríptics i ha explicat com extreure les llavors i conservar-les de manera òptima.

Varietats recuperades

Entre les varietats recuperades s'hi troben el fesol de Roní, el fesol de Tavella torta, l'enciam de Cuberes, l'enciam Negre, el carbassó del Còrrer; arbres fruiters tan emblemàtics com la pera de Cardós, la poma Senyoreta o els prinyons Cascabellicos o les varietats de vinya Parraleta i Rojal.

Durant aquests anys 'Som d'Aquí' ha fet formacions, tastos i altres accions de coneixement i valorització d'aquestes varietats. El projecte preveu iniciar accions divulgatives amb el col·lectiu Slow Food i amb l'escola d'Hoteleria del Pallars, per tal que les noves generacions de cuiners formats a la comarca continuïn la tasca de preservació d'aquestes varietats autòctones a les seves cuines.