PALLARS SOBIRÀ

El primer accés rodat a Àrreu podria estar a punt a la tardor

Les obres de construcció del camí d’accés al despoblat d’Àrreu, al Pallars Sobirà, encaren ja la tercera i última fase. Al nucli, situat al municipi d’Alt Àneu, només s’hi pot arribar a peu i els propietaris de les cases que encara hi queden feia anys que reclamaven disposar almenys d’una pista per accedir-hi i poder-les arreglar.

El nucli deshabitat d’Àrreu podria disposar del seu primer accés rodat la tardor vinent. Si tot va segons el previst, aquest estiu es realitzarà ja la tercera i última fase de les obres del camí que hi donarà accés. Els treballs van començar la tardor del 2018 i han de culminar amb la construcció d’una pista de terra de prop d’un quilòmetre entre el poble i la carretera local que va d’Esterri d’Àneu a Alòs d’Isil. 

L’alcalde del municipi d’Àlt Àneu, Xavier Llena, ha explicat a Viure als Pirineus que “la pista ja està pràcticament acabada i ara el que ens falta és finalitzar el procés d’integració paisatgística i anivellar algunes zones amb molt pendent per deixar-la en condicions”. Per realitzar aquesta darrera fase, l’Ajuntament necessitarà l’ajuda econòmica de la Diputació de Lleida i tot just ara està elaborant una memòria per presentar-la a l’ens provincial juntament amb la sol·licitud. Les altres fases s’han realitzat també amb ajuda de la Diputació, així com amb fons propis de l’Ajuntament i cada una d’elles haurà tingut un cost proper als 60.000 euros. Arreu4

Àrreu va quedar despoblat el segle passat i per accedir-hi només hi ha alguns camins de ferradura que el comuniquen amb els pobles veïns de Borén i Sorpe. Feia molt de temps que els propietaris de les cases que encara queden dretes reclamaven poder tenir un accés rodat per poder-hi arribar més fàcilment i plantejar-se restaurar els seus immobles. 

Recuperació de l’antic camí medieval

En paral·lel a aquesta pista, l’Ajuntament d’Alt Àneu també treballa en un altre projecte: la realització d’una circular que permeti recuperar l’antic camí medieval. Tal com ha explicat Llena, “hem demanat una subvenció al Parc Natural de l’Alt Pirineu per arreglar el camí que surt de Borén passa pel pont romànic, puja cap a Àrreu per la zona on ara fem la pista, passa per l’ermita de la Mare de Déu de les Neus i arriba fins a Sorpe”. Si el poden tirar endavant, calculen que el projecte tindrà un cost d’uns 70.000 euros. 

comentaris