CULTURA POPULAR I TRADICIONAL

Arrenca el Carnaval de Sort amb la tradicional Festa del Mandongo

Els alumnes de l'escola Àngel Serafí Casanoves aprenen a fer els embotits de la comarca per no perdre la tradició
Un cuiner coent les llangonisses i el 'facit de carnaval' que han elaborat durant la Festa del Mandongo a Sort el 20 de febrer del 2020. (horitzontal)
photo_camera El cuiner Jaume Mora, de Fonda Farré, coent les llangonisses i el 'facit de carnaval'/Marta Lluvich

La Festa del Mandongo ha donat aquest dijous el tret de sortida al Carnaval de Sort. Els alumnes de l'escola Àngel Serafí Casanoves han participat activament al taller d'elaboració d'embotits característics de la comarca com és el 'facit de Carnaval'. Primer l'han fet i posteriorment ja l'han pogut provar amb un petit tast. Aquesta festa va néixer amb una clara vocació pedagògica; intentar que els més petits coneguin els embotits característics del Pallars com el 'xolís' o el bull d'ou i més concretament el 'facit de Carnaval'. Antigament la matança del porc es feia a pràcticament totes les cases del Pallars però aquesta tradició s'ha anat perdent i ja són molts els nens que desconeixen com s'elaboren la majoria d'embotits.

Una carnissera ensenya totes les parts del porc al alumnes de l'escola de Sort el 20 de febrer del 2020 dins de la Festa del Mandongo. (horitzontal)(Foto: Una carnissera ensenya totes les parts del porc al alumnes de Sort/Marta Lluvich)

Els veïns de Sort també han pogut provar els embotits amb un tast popular que s'ha fet a l'hora de dinar. Els embotits que han sobrat se serviran el dimarts de Carnaval a la calderada i així tothom podrà comprovar-ne el resultat.

Jaume Mora, de l'Associació Gastronòmica La Xicoia, ha dit que l'objectiu de la festa és pedagògic i es fa perquè la canalla de la zona conegui les tradicions. Mora ha afegit que és important que els més petits descobreixin el procés d'elaboració de molts dels embotits que mengen i que són característics de la comarca com el 'facit de Carnaval', el 'xolís', la secallona o la botifarra.

L'èxit de la Festa ha quedat demostrat en comprovar que molts nens ja coneixien els embotits i el seu procés d'elaboració gràcies als tallers d'anys anteriors.

Durant la festa, els carnissers han desfet un porc i han anat ensenyant als més petits les peces que surten de l'animal i que mengen de manera habitual. Posteriorment s'ha ensenyat als escolars com s'elaboren els embotits i quins són els ingredients bàsics. Un cop elaborats els alumnes han après sí els embotits s'han de bullir, deixar assecar o fregir per poder menjar.