LLIBRES

Presenten a casa Borrut d'Esterri de Cardós "Arrelats. Les famílies més antigues de Catalunya"

De les 21 famílies que surten al llibre n'hi ha dues de l'Alt Pirineu, més concretament dels Pallars, que són Els Orteu de Casa Borrut (1598) d'Esterri de Cardós, i Els Cuberes de Gramuntill (1635) de la Pobla de Segur.
Arrelats de X Cortadella
photo_camera Presentació del llibre "Arrelats. Les famílies més antigues de Catalunya"/ Joan Carles Carles

Aquest dissabte es va presentar a casa Borrut de Esterri de Cardós el llibre "Arrelats. Les famílies més antigues de Catalunya", d'Edicions Sidillà. L'obra de Judit PujadóXavier Cortadellas i Ignasi Revés és un viatge per la història de les famílies més antigues de Catalunya i l'acte de presentació va ser una activitat organitzada per Natura Llibres, la llibreria establerta a Casa Xurret d'Alins. 

Les famílies de l'Alt Pirineu

De les 21 famílies que surten al llibre n'hi ha dues de l'Alt Pirineu, més concretament dels Pallars, que són Els Orteu de Casa Borrut (1598) d'Esterri de Cardós, i Els Cuberes de Gramuntill (1635) de la Pobla de Segur. La memòria d'aquestes nissages, l'evolució, els segles d'història, formen part de la nostra identitat com a país i vertebren el nostre territori.

El declivi de la memòria oral

Els Orteu, com els Cuberes o els de Casa Postils del Solsonès o els Buxeda del Ripollès configuren un llibre que ens alerta del declivi de la memòria oral i ens evidencia, com recorden els autors, que "sense la documentació escrita, moltes de les coses que ens han explicat no haurien arribat als nostres dies". "El mas conforma encara l'imaginari dels orígens. I aquests imaginaris entortolligats dels uns i dels altres ens vinculen al país. D'alguna manera hem entès perquè aquest país es resisteix a l'assimilació. Les arrels són tan robustes que no se les endurà una ventada".

No hi ha unes famílies més antigues que altres. Sí que hi ha, però, algunes famílies que han viscut a la mateixa casa des de fa molts segles i moltes generacions. Les hem cercades i hem recorregut milers de quilòmetres per tot Catalunya per anar-hi a parlar. Els autors expliquen que Volíem saber si la memòria queda retinguda en una casa. Que ens expliquessin com ha afectat, a la menuda, la història gran. Com han viscut els conflictes que han construït el país que som. Volíem saber també com s'ho han fet per seguir en un mateix lloc quan tot ha anat canviant tant: els conreus, els valors, la urbanització del territori, la cultura...

Els Plana-Rovira són a Sant Miquel de Campmajor des del segle xii. Els Casamada van arribar a Castellar del Vallès fa nou segles... Totes les famílies que apareixen en aquest llibre han arribat al segle XXI amb un passat robust, amb unes arrels ben fondes, però han hagut de lluitar de valent per adaptar-se als nous temps i per evitar que la globalització i la modernitat no arrasin i acabin amb el llegat que han rebut: gent vinculada a la terra. «Hom no posseeix la terra, hom posseeix la tradició», diu un dels entrevistats al llibre. De la memòria ens interessa saber, sobretot, com ateny el futur. Enòlegs, ramaders i pagesos amb mirada llarga, que saben que a la vida hi ha moments bons i moments dolents, però que l'important sempre és resistir, persistir i avançar-se.

comentaris