CAMINS

El Pla Pilot de Camins invertirà 1,8 MEUR en la millora de la xarxa viària rural del Pallars Sobirà

El pla actuarà en 300 quilòmetres de carreteres rurals i la inversió es repartirà entre el Govern, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal i els ajuntaments
 
Laura Vilagrà Pla de Camins Pallars Sobirà 1
photo_camera Laura Vilagrà al carrer Major d'Esterri d'Àneu acompanyada de l'alcalde, Pere Ticó / govern.cat

El Pla Pilot de Camins destinarà 1,8 milions d'euros en millorar la xarxa viària rural del Pallars Sobirà. Ho ha anunciat aquest dissabte la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, durant una visita al mirador de Burgo, a la Guingueta d'Àneu, acompanyada de representants del territori.

L'objectiu és reforçar la connectivitat i la mobilitat de les veïns de la comarca i, en definitiva, "fer que la vida aquí sigui més fàcil", ha afirmat Vilagrà. El pla actuarà en 300 quilòmetres de carreteres rurals i la inversió, d'1,8 MEUR, es repartirà entre el Govern, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal i els ajuntaments. El Pallars Sobirà té 14 municipis i 142 nuclis de població, a més d'un gran nombre de masies aïllades.

Laura Vilagrà Pla de Camins Pallars Sobirà 2
Laura Vilagrà, acompanyada de representants del territori, ha presentat el  Pla pilot de Camins del Pallars Sobirà al Mirador del Burgo / govern.cat

Les actuacions del Pla de Camins que s'ha presentat aquest dissabte inclouen el reforç de paviment asfàltic i la millora del drenatge longitudinal i dels elements de seguretat de la xarxa viària. S'actuarà en 300 quilòmetres de carretera, ha explicat el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, que ha afegit que l'execució dels treballs està prevista que comenci d'aquí uns dos mesos.

El Pla de Camins compta amb la col·laboració de les diverses administracions. Així, dels 1,8 milions d'euros d'inversió que preveu, 500.000 euros els aportarà el Departament de la Presidència a través de la Secretaria de Governs Locals i Relacions amb l'Aran i 500.000 euros més aniran a càrrec de la Diputació de Lleida, mentre que el Consell Comarcal del Pallars Sobirà hi destinarà 650.000 euros i els ajuntaments de la comarca, 15.000 euros cadascun.

En aquest sentit, Vilagrà ha ressaltat que el Pla és una mostra de la cooperació entre administracions públiques i institucions, i que permetrà que "tothom tingui oportunitats hagi nascut on hagi nascut". A més, ha afegit que "l'estat de conservació de la xarxa de camins necessita urgentment actuacions de millora per motius de seguretat" degut a la situació geogràfica de la comarca.

Laura Vilagrà Pla de Camins Pallars Sobirà 3
Laura Vilagrà al carrer Major d'Esterri d'Àneu, acompanyada de l'alcalde Pere Ticó / govern.cat 

El Pallars Sobirà té 14 municipis, 142 nuclis de població i un gran nombre de masies aïllades. Tot plegat en un territori agrari i forestal que suma més de 1.300 quilometres quadrats i on les condicions climàtiques són extremes. De fet, el 95% de les carreteres d'accessos a nuclis de la comarca es troben per sobre dels 1.000 metres del nivell del mar i això fa que la neteja de la neu amb la maquinària i el pas de vehicles pesants malmetin les carreteres i camins.

De la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha afirmat que el Pallars Sobirà és una de les comarques de la demarcació de Lleida amb "més necessitat" en l'àmbit de les carreteres, i ha afegit que el pla, que també "es pot replicar en altres comarques", permet començar a revertir la "desinversió" que la comarca ha patit en els darrers anys.

L'alcalde de la Guingueta d'Àneu, Jordi Pallé, ha explicat que l'ajuntament no pot assumir el cost de manteniment dels 60 quilòmetres de camins que té el municipi, però que ajuts com el pla de camins els permetrà fer petites actuacions. "Ajuda molt a fer més fàcil la vida de la gent que viu als nuclis", ha conclòs.

1e7d6400-e90f-4bbd-b13d-3cdd40cab7d1
La consellera Vilagrà flanquejada per Carles Isús i Joan Talarn / Anna Berga

Pressupostos "com més aviat millor"

La consellera de la presidència, Laura Vilagrà, ha remarcat la necessitat que Catalunya tingui aprovats els comptes del 2023 "com més aviat millor" i ha avisat que el país no es pot "permetre el luxe de passar més temps simplement per qüestions tàctiques". Tot i afirmar que el Govern "no s'ha posat una data" per aprovar-los, diu que cada dia que passa significa "menys dies d'execució i més dificultats per tirar endavant els projectes i inversions que cal desenvolupar". Durant la seva visita a la Guingueta d'Àneu, també ha dit que, tant el PSC com Junts, "han de notar la pressió" per aprovar els pressupostos si "posen al centre les persones i el territori".