09.12.2022 |
Viure als Pirineus

Pescadors denuncien que la baixada de nivell d'aigua al pantà de la Torrassa provoca la mort de peixos

Endesa reconeix un descens de cota per tasques de manteniment però dins dels "marges normals" per aquesta presa
Pla general d'un peix atrapat a l'embassament de la Torrassa el 19 d'octubre del 2021. (Horitzontal)
Un peix atrapat a l'embassament de la Torrassa / Marta Lluvich
Pescadors denuncien que la baixada de nivell d'aigua al pantà de la Torrassa provoca la mort de peixos

La Federació Catalana de Pesca i la Societat de Pescadors la Guingueta i Espot, al Pallars Sobirà, han denunciat la mort d'alguns peixos al pantà de la Torrassa a causa de la baixada brusca del nivell de l'aigua de l'embassament. Endesa, l'empresa gestora del pantà, ha fet "un descens de cota" durant la nit per tasques de manteniment, fet que ha provocat que alguns animals quedessin atrapats en la multitud d'algues que hi ha en aquest espai. Els Agents Rurals han aixecat acta dels fets. Des de la companyia elèctrica han apuntat que la cota s'ha mantingut en tot moment dins "dels marges normals" per aquesta presa. Aquest pantà acumula un excés d'algues i sediments, fet que dificulta la gestió mediambiental d'aquest espai.

Primer pla d'una truita morta al pant√† de la Torrassa, al Pallars Sobir√†. Imatge del 19 d'octubre del 2021. (Horitzontal)(Foto: Una truita morta al pantà de la Torrassa, al Pallars Sobirà / Marta Lluvich)

Arran de l'excés d'algues, des de l'Ajuntament de la Guingueta d'Àneu, s'està treballant en la redacció d'un projecte per minimitzar l'impacte de l'elodea, una planta aquàtica invasora que està desplaçant les altres plantes del pantà i posa en perill la salut de l'ecosistema aquàtic de la Torrassa.

Des de la companyia elèctrica s'han mostrat predisposats a treballar conjuntament amb l'Ajuntament de la Guingueta d'Àneu, el Parc Natural de l'Alt Pirineu i la societat de pescadors en recuperar aquest projecte i radicar d'una vegada per totes aquesta planta aquàtica.

Pla general d'una truita morta al pant√† de la Torrassa i de la cota on es troba l'aigua despr√©s d'un descens programat. Imatge del 19 d'octubre del 2021. (Horitzontal)(Foto: Una truita morta al pantà de la Torrassa, al Pallars Sobirà / Marta Lluvich)


La Federació Catalana de Pesca considera una "mala pràctica el buidatge salvatge" del pantà de la Torrassa i un "maltractament" a una de les millors zones de pesca de truita a Catalunya, tant pel nombre de permisos com per ser un destí preferent de guies i agències de pesca així com a escenari d'esdeveniments internacionals de pesca. La Federació proposa com a recuperació alliberar a la Torrassa les truites grosses del proper rescat de truites que es faci al canal de Sossís, al Pallars Jussà, situat també a la conca de la Noguera Pallaresa.

Pescadors denuncien que la baixada de nivell d'aigua al pantà de la Torrassa provoca la mort de peixos
Comentarios