DONA

El Pallars Sobirà edita un calendari per visibilitzar les dones que han fet història a la comarca

El calendari compta amb exclusives il·lustracions de Mar Hurtado on figura les biografies o reconeixements de les protagonistes.
Amb nom de dona Pallars Sobirà
photo_camera El calendari "Amb nom de dona" és il·lustrat per Mar Hurtado /@CCPallarsSobira

El Consell Comarcal i tots els ajuntaments de la comarca, han unit esforços per a donar visibilitat a dones i col·lectius de dones que han estat o encara ho són, rellevants al Pallars Sobirà. Per aquest motiu es va llençar al 2023 la campanya 'Amb nom de dona', que ara pren forma de calendari 2024.

Els promotors de la iniciativa asseguren que al Pallars Sobirà "tenim moltes dones que es mereixen un reconeixement i formar part dels espais públics, ja sigui per la seva tasca com a empresàries, com a emprenedores, com a lluitadores contra el feixisme, com pels valors i exemples que se’ls han de reconèixer". També col·lectius com el de llevadores, padrines, ramaderes, remeieres, per exemple, "són dignes de ser reconeguts; i cal rescabalar la injustícia comesa amb les dones condemnades per ser bruixes", afirmen.

Amb nom de dona Pallars Sobirà
El calendari "Amb nom de dona" és il·lustrat per Mar Hurtado /@CCPallarsSobira

Calendari amb nom de dona

Cada municipi del Pallars Sobirà ha triat una dona o col·lectiu de dones, que han estat reconegudes en un espai públic amb una placa commemorativa i alhora s’ha editat també uns punts de llibre que cada ajuntament ha distribuït al seu municipi. I ara, recent inaugurat el 2024, es pot descobrir o redescobrir-les en el calendari “Amb nom de dona” que es pot recollir als establiments de la comarca o als mateixos ajuntaments. El calendari compta amb unes exclusives il·lustracions de Mar Hurtado i les seves biografies o reconeixements, dies assenyalats al calendari vinculats a la igualtat i les dones, els QR per descobrir les plaques i els seus espais i informació de contacte dels serveis d’atenció a les dones.

Crida a la col·laboració

Els impulsors han fet una crida a la col·laboració de tothom a través de la pàgina web del SIAD del Consell Comarcal (https://www.pallarssobira.cat/arees/serveis-socials/serveis/siad-dona) on s'hi pot trobar el document Amb nom de dona. 35 propostes de nomenclàtor femení per reivindicar el Pallars Sobirà com a Terra de Dones. Demanen que si es troba a faltar alguna dona que cal recordar, ho facin saber per escrit a [email protected]  amb una breu biografia."Es tracta de fer visibles les dones de la nostra història", apunten.