FORMATGES ARTESANS

La Mostra de Formatges Artesans de Sort s'ha consolidat com a complement de l'esquí i els esports d'aventura

Complementant la Mostra també es van programar una sèrie d'activitats com ara visites guiades, música o degustacions. La novetat d'aquest any ha estat la venda de llet de cabra i els visitants també van poder degustar i adquirir vins d'alçada del celler Batlliu de Sort i cervesa artesana CTretze elaborada a Pobla de Segur.

Fira Formatges Artesans de Sort
photo_camera Pla general de la Mostra de Formatges Artesans de Sort/Marta Lluvich

La Mostra de Formatges Artesans de Catalunya de Sort s'ha consolidat com a complement de l'esquí i els esports d'aventura al Pallars Sobirà. Durant aquest divendres, més de 2.000 persones van passar pel recinte firal de Sort, on una trentena de formatgers artesans van exposar i vendre el seu producte. Els visitants van tenir l'oportunitat de fer una degustació dels formatges per poder-los adquirir posteriorment. La Mostra ha arribat a la vuitena edició i ja s'ha convertit en un referent més de les vacances de Setmana Santa a la comarca. Complementant la Mostra es van programar una sèrie d'activitats com ara visites guiades, música o degustacions. La novetat d'aquest any ha estat la venda de llet de cabra a la Mostra. Cal destacar que a més de formatges els visitants també van poder degustar i adquirir vins elaborats i cerveses artesanes del Pallars.

Mostra de Formatges Artesans de Catalunya

La Mostra de Formatges Artesans de Catalunya, té els seus orígens a Borredà, on s’organitzà per primer cop l’any 2009, amb la finalitat de donar a conèixer els formatges artesans elaborats a les comarques catalanes. Aquesta mateixa fórmula es va realitzar per primer cop a Sort, l’any 2011, promocionat i organitza’t per ACREFA (Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà), l’ajuntament de Sort i la formatgeria local el Tros de Sort

Formatges Artesans Sort 2018

L’esdeveniment acull més d’una vintena de formatgeries que ofereixen el seu producte artesà, totes elles catalanes, és a dir un formatge de qualitat i del territori, valors que esdevenen una peça clau de la Mostra. A part de les parades, també es disposa de l’àrea de tast que dona l’oportunitat de degustar una àmplia varietat dels formatges presents al recinte firal, a més de poder acompanyar-ho amb vi del celler “El Batlliu de Sort” o bé cervesa artesana CTretze elaborada a Pobla de Segur,  begudes de la zona que també s'han pogut trobar a les seves respectives parades.

Un altre punt fort de la Mostra de Formatges de Sort ha estat el conjunt d’activitats programades durant tots dos dies, oferint diverses possibilitats d’esbarjo i entreteniment als visitants. Entre aquestes activitats es troben aquelles més vinculades directament al món dels formatges com ara el taller infantil d’elaboració de mató que acosta de forma pedagògica als més petits  al procés d’elaboració d’aquest producte, l’activitat “tapa’t els ulls i tasta” que consisteix en una degustació de formatges a cegues i el tast de llet i formatge de cabra a càrrec de l’Associació Llet de Cabres Catalanes. Aquells amb més gana, no es van perdre el rissotto popular solidari el divendres al migdia. Combinant el senderisme amb la cultura i la gastronomia també es van oferir les rutes guiades de Biu un Tros de Sort i la Gimcana de Sort que donen a conèixer  la vil·la i el seu entorn a més d’apropar el visitant als productes que s’hi elaboren.

Així doncs a la Mostra de Formatges Artesans de Catalunya de Sort s'hi va poder trobar tota una mescla d’ingredients que la converteixen en un esdeveniment d’entreteniment, festiu i gastronòmic força interessant per aquells que són amants del formatge o aquells altres que no ho són tant.

Més a Pallars Sobirà