CULTURA

'Lo Llumener' de Sort, el Festival Pirinenc de Literatures Infantils i Juvenils, arriba a la sisena edició

La sisena edició de Lo Llumener de Sort serà aquest dissabte 2 d’octubre de 2021, a partir de les 11.30h del matí.
lo llumener de Sort
photo_camera Una activitat de lo llumener de Sort durant una edició passada / sort.cat

“Lo Llumener, Festival Pirinenc de Literatures Infantils i Juvenils” arriba enguany a la seva sisena edició. Es tracta d’un festival de petit format d’àmbit rural i de muntanya ubicat a Sort, a la capital del Pallars Sobirà.(Pallars Sobirà. 'Lo Llumener' és un festival d’experiències artístiques i literàries que aposta per fomentar la lectura i convidar a les famílies a gaudir mitjançant la literatura i les arts.

L’aposta que va començar fa 6 anys amb la creació de Lo Llumener es veu refermada per la necessitat de bàlsam cultural que experimentem en les circumstàncies actuals. L’edició d’enguany posa l’accent en l’oxigen que proporciona la cultura en totes les seves vessants. Lo Llumener posa al centre del seu focus la infància, la joventut i reivindica el dret a un accés a les arts i les lletres de qualitat, lliure d’estigmes i menysteniment.

'Lo Llumener' és una iniciativa de l'Ajuntament de Sort, però adreçada a tota la comarca, estretament vinculada a les seves associacions artístiques i culturals, i també als territoris veïns de la vegueria de l'Alt Pirineu, com són les comarques del Pallars Jussà, l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça i la Vall d’Aran.

PROGRAMA

Dissabte 2 d'octubre

Totes les activitats gratuïtes. Algunes ubicacions pendents de concretar.

Josep Pedrals va impartir un taller en l'edició del 2018 de Lo Llumener. (horitzontal)(Foto: Josep Pedrals va impartir un taller en l'edició del 2018 de Lo Llumener / Pere Bàscones)

Lo Llumener no seria possible sense una pila de gent que col·labora per convertir aquest dia en una festa. I per això no podem deixar de dir: “gràcies, gràcies i milers de gràcies!”

  • A l’associació cultural Cambuleta, palde paller del Festival i que aixopluga també el col.lectiu “Lo Tafanari” de dones artistes del Pirineu. 
  • A l’Associació de Comerciants per vestir de conte els aparadors dels seus establiments. 
  • Als centres educatius, els equips docents, els infants i joves per acollir amb els braços oberts el Festival.
  • A totes les il·lustradores que han fet els cartells de cada edició: Cinta Ramos, Vanesa Freixa, Cesca Gelabert, Creixell Solduga, Mònica Bonet per treure de dins els seus llapis aquest món fantàstic. Al Javi Ballabriga per crear la banda sonora de Lo Llumener i a la Laia Pujols i el Job Roig per interpretar-la. A l’equip de decoració, Marta Lluvich, Adelaida Aytes, Vanesa Fort…  a tota la resta de persones voluntàries que cada any tornen a col·laborar incansables.
  • l’Hotel i el Café Pessets per ajudar-nos a acollir les professionals que fan possible Lo Llumener. Als forns de pa per donar-nos de berenar. A les ferreteries per cedir-nos els cistells. A Saorte esports per la seva col·laboració. 
  • Al Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, a l’Associació de Mestres Rosa Sensat per la cessió de fons documental i al nostre bibliotecari local en Rosendo!