FIRES RAMADERES

Llavorsí impulsa una fira per reivindicar el Cavall Pirinenc Català

Es vol promoure el consum de la carn de poltre i les diferents maneres de cuinar-lo
Llavorsí Fira cavall pirinenc 1
photo_camera Marc Garriga amb Montse Barado, presidenta de  l'Associació Cavall Pirinenec Català del Pallars Sobirà / Marta Lluvich

Llavorsí, al Pallars Sobirà, acollirà aquest cap de setmana la primera edició de la fira de primavera del Cavall Pirinenc Català. L'objectiu és reivindicar la cria d'aquesta raça per la seva conservació i promoure el consum de la carn de poltre. Per donar a conèixer la raça es realitzarà el 1r concurs morfològic i de maneig de Cavall Pirinenc Català del Pallars Sobirà de les categories sobrany i terçó. La fira, que se celebrarà el dissabte dia 13 finalitzarà amb un dinar dedicat a la carn de poltre on tots els plats estaran elaborats amb aquesta carn amb l'objectiu de demostrar que aquesta carn es pot consumir elaborada de moltes maneres, més enllà de l'entrecot o les hamburgueses.

Llavorsí Fira cavall pirinenc 2
Exemplars de cavall pirinenc / Marta Lluvich

Marc Garriga, director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha explicat que el Parc Natural col·labora amb l'organització d'aquesta fira donat que totes les races locals són considerades patrimoni genètic i, per tant, el Cavall Pirinenc Català s'han de potenciar i conservar. Garriga ha afegit que aquests animals també ajuden a conservar uns hàbitats de pastura que d'una altra manera no es podrien mantenir.

A la fira s'hi mostraran trenta-tres animals d'un total de dotze explotacions ramaderes de la comarca. Però l'Associació Cavall Pirinenec Català del Pallars Sobirà compta amb més de vuitanta socis. Montse Barado, presidenta de l'Associació ha explicat que la fira es fa aquest mes de maig, abans que els animals pugin a la muntanya a passar l'estiu.

Pel que fa al consum de carn de poltre, Barado ha explicat que durant la fira donaran a conèixer maneres de consumir-la més enllà de l'entrecot com pot ser amb mandonguilles o rosbif.

Complementant la fira ramadera hi haurà productes locals artesans i agroalimentaris.