FIRES RAMADERES

Llavorsí acull la 1a Fira de Primavera del Cavall Pirinenc Català

 Ha tingut lloc el 1r concurs morfològic i de maneig de Cavall Pirinenc Català del Pallars Sobirà de les categories sobrany i terçó.
1a Fira Primavera Llavorsí
photo_camera Llavorsí acull la 1a Fira de Primavera del Cavall Pirinenc Català / PNAP

Llavorsí, al Pallars Sobirà, acull aquest cap de setmana la primera edició de la fira de primavera del Cavall Pirinenc Català. L'objectiu és reivindicar la cria d'aquesta raça per la seva conservació i promoure el consum de la carn de poltre. Per donar a conèixer la raça s'ha celebrat el 1r concurs morfològic i de maneig de Cavall Pirinenc Català del Pallars Sobirà de les categories sobrany i terçó.

La fira, que s'ha celebrat aquest dissabte, ha finalitzat amb un dinar dedicat a la carn de poltre on tots els plats estaran elaborats amb aquesta carn amb l'objectiu de demostrar que aquesta carn es pot consumir elaborada de moltes maneres, més enllà de l'entrecot o les hamburgueses.

1a Fira Primavera Llavorsí 2
Llavorsí acull la 1a Fira de Primavera del Cavall Pirinenc Català / PNAP

Marc Garriga, director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha explicat que el Parc Natural ha col·laborat en l'organització de la fira per bé que totes les races locals són considerades patrimoni genètic i, per tant, el Cavall Pirinenc Català s'han de potenciar i conservar. Garriga ha afegit que aquests animals també ajuden a conservar uns hàbitats de pastura que d'una altra manera no es podrien mantenir.

A la fira s'han mostrat trenta-tres animals d'un total de dotze explotacions ramaderes de la comarca. Però l'Associació Cavall Pirinenec Català del Pallars Sobirà compta amb més de vuitanta socis. Montse Barado, presidenta de l'Associació ha explicat que la fira es fa precisament ara, abans que els animals pugin a la muntanya a passar l'estiu.

1a Fira Primavera Llavorsí 3
Llavorsí acull la 1a Fira de Primavera del Cavall Pirinenc Català / PNAP

Pel que fa al consum de carn de poltre, Barado ha explicat que durant la fira s'han donat a conèixer maneres de consumir-la més enllà de l'entrecot com pot ser amb mandonguilles o rosbif. Complementant la fira ramadera hi ha hagut productes locals artesans i agroalimentaris.