PATRIMONI

L'Ajuntament de Sort aprova una moció de Gent de Poble per declarar BCIL cinc esglésies del municipi

Es tracta de les esglésies de Llessui, Altron, La Bastida, Castellviny i Montardit de Dalt
Església de la Bastida
photo_camera Església de Sant Martí de la Bastida de Sort /

El ple de l'Ajuntament de Sort del passat dimarts dia 30 va aprovar una moció de la formació Gent de Poble que demanava la declaració de Bé Cultural d'Interès Local (BECIL) cinc esglésies del municipi. Es tracta de Sant Julià de Llessui, Sant Cerni d'Altron, Sant Martí de la Bastida, Sant Esteve de Castellviny i Santa Cecilia de Montardit de Dalt.

La moció aprovada amb el suport d'Endavant per Sort i l'abstenció de l'equip de Govern demana també que de forma coordinada amb els propietaris es busquin subvencions de la Generalitat, Diputació o Ministeri de Cultura, per poder aspirar a la rehabilitació i conservació dels immobles referits.

Sant Julià de Llessui
Sant Julià de Llessui

Gent de Poble va portar al ple aquesta moció en ser coneixedors, que diversos béns del municipi inclosos a l’inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya es troben en greu estat de conservació per dèficits estructurals i en algun cas, poden amenaçar ruïna.

Al municipi de Sort hi ha 49 béns inclosos a l’inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya i d'aquests 49, el Castell de Sort té la protecció de BCIN i 6 han estat declarats BCILS (Béns Culturals d’Interès Local), concretament les esglésies parroquials de Saurí, Sort i Enviny, la capella de Sant Cosme i Sant Damià de Sort, la Central de Sort i l’Ubla de Sobirà d’Altron d’acord a les dades que consten al cercador de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Sant Esteve de Castellviny
Sant Esteve de Castellviny

La moció contempla que l'informe favorable d'un tècnic en patrimoni cultural que cal incloure a l’expedient administratiu per a sol·licitar la declaració de BCIL es demani al Bisbat d’Urgell, propietari dels béns, per a que el realitzin els seus tècnics de patrimoni, per a que no suposi un cost per a l’Ajuntament de Sort.

El document aprovat demana també que amb caràcter urgent els serveis tècnics municipals procedeixin a realitzar inspeccions als béns indicats i un informe de l’estat i les millores necessàries per a la seva conservació amb propostes d’actuació per a garantir la seguretat dels ciutadans i els edificis colindants, i que es requereixi als propietaris quees facin les obres de consolidació i restauració que evitin continuar la degradació dels immobles descrits.

SOS Monuments, Associació per a la Defensa Cívica del Patrimoni Cultural, també fa temps que reclama la declaració de BCIL de l'església de Llessui fet que ha de significar la formalització del seu reconeixement com a patrimoni comú, així com la voluntat i compromís, tant dels ciutadans com dels actuals propietaris i les administracions de protegir-la i mantenir-la. Alhora obrirà noves vies de finançament per a les imprescindibles intervencions que cal portar a terme.