CURSES DE MUNTANYA

La 5a Milla Vertical d'Àreu, torna a córrer més que el sol

Aquesta competició és l’única milla vertical pirinenca, i es reconeguda per la seva duresa, amb 1.685 m de desnivell positiu i 4,2 km de distància. El rècord de la cursa és de Kilian Jornet amb 59’41’’ l’any 2007.

Milla Vertical d'Àreu 2
photo_camera Milla Vertical d'Àreu

La 'Milla Vertical d’Àreu', considerada com una cursa única al Pirineu per les seves característiques de distància i de desnivell, amb arribada al cim del Monteixo a 2.905 metres, assoleix enguany la seva 5a edició. La prova, que se celebrarà aquest dissabte 9 de juny, mantindrà en aquesta edició el mateix recorregut de l’any passat, que va ser més dur i amb més verticalitat que en les edicions anteriors, “per posar més nivell a la cursa”. El mateix cap de setmana coincidirà al poble d’Àreu la celebració de la Milla Vertical amb una de les sortides programades dins dels Festivals de Senderisme dels Pirineus, que ofereixen a un públic ampli rutes guiades a peu per conèixer un territori, amb activitats complementàries.

La V Milla Vertical d’Àreu manté l’encant de córrer més que el sol, amb la sortida a les 18.30 hores del dissabte 9 de juny des de la plaça d’Àreu i l’arribada al cim del Monteixo abans no s’amagui el sol, tret del conte “L’Edat de les Pedres” de Pep Coll.

Jordi Escolà, director de la cursa i alcalde de l’EMD d’Àreu, ha explicat que es mantindrà l’horari de sortida a les 18.30 hores per continuar corrent contra el sol. Enguany es farà el mateix recorregut que es va introduir l’any passat per fer la cursa una mica més dura, amb 3,6 km de distància i 1.685 m de desnivell positiu, ha afegit. “Unes característiques tècniques que la situen com una de les verticals més difícils i més dures”, segons Escolà. També ha assenyalat que la Milla Vertical d’Àreu forma part de la Copa Vertical Tres Nacions conjuntament amb altres curses que es disputen a França i Andorra.

Segons Jordi Escolà, l’any 2017 hi van participar uns 150 corredors i en aquesta nova edició esperen poder mantenir aquesta xifra, si bé ha afegit que “es nota una certa tendència a la baixa quant al nombre de participants, tant per la duresa de la prova com per la coincidència amb altres curses”.

Durant tot el cap de setmana del 9 al 10 de juny s’han organitzat diferents activitats al municipi d’Àreu amb l’objectiu de promocionar turísticament els nuclis de la Vall Ferrera. Entre les activitats previstes tindrà lloc un dels certàmens dels Festivals de Senderisme dels Pirineus que impulsa l’IDAPA. Es tracta del Festival de Muntanya Àreu-Pica d’Estats amb dues rutes previstes. Una de les rutes guiades permetrà conèixer el ric patrimoni cultural d’Àreu: una antiga vila closa en forma de castell, una serradora i l’únic molí fariner en funcionament a Catalunya.

comentaris