RAMADERIA

La consellera Teresa Jordà es compromet a debatre al Parlament la presència de l'os al Pirineu

La consellera d'Agricultura es va reunir aquest dissabte a Sort amb ramaders i es va comprometre a defensar-los perquè no hi hagi la inseguretat que hi ha ara

Teresa Jordà a Sort
photo_camera La consellera d'Agricultura,Teresa Jordà, es va reunir amb ramaders a Sort/Laura Cortés

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, es va reunir aquest dissabte amb ramaders a Sort per copsar de primera mà les inquietuds del sector pel que fa als atacs de l'os Goiat als ramats i, en general, a la presència de l'ós al Pirineu. Un dels ramaders, Francesc Betran, ha explicat a l'ACN que la consellera s'ha compromès a debatre aquest tema al Parlament, la qual cosa "agraeixen". Des del departament han explicat que existeix el compromís d'abordar aquesta qüestió i fer arribar la preocupació dels ramaders pel que fa a la presència del Goiat a tot el Govern. De moment, divendres que ve la consellera farà una compareixença a la Comissió d'Agricultura en què exposarà la problemàtica de l'ós. Segons el departament, l'objectiu de la reunió d'aquest dissabte ha estat traslladar als ramaders que no estan sols i que la consellera d'Agricultura es compromet a defensar el sector perquè no hi hagi la inseguretat que hi ha ara. Pel que fa a Goiat, és Medi Ambient qui té la competència per decidir què es fa amb l'os i estan acabant d'estudiar perquè Goiat es comporta d'una manera tan violenta. A la reunió també hi va assistir el director general de polítiques ambientals i medi natural, Ferran Miralles, que es va comprometre a millorar la transparència amb el sector.

Per Betran, és "inviable" la convivència de la ramaderia extensiva amb la presència de l'os i ha explicat que han retret a Miralles que, en el cas de Goiat, no hagin fet el gest de treure'l d ela muntanya abans. És un os que té un comportament agressiu, recorda, i tem que algunes de les seves cries tinguin el seu mateix comportament. "Si se'ns tingués en compte, s'hauria tret l'ós amb urgència", ha dit, però en canvi al·leguen que el tràmit administratiu per treure l'os és molt complicat i mentrestant "l'os va matant per aquestes muntanyes".

Els ramaders també lamenten que la reintroducció de l'os es va fer de manera "unilateral", sense consultar el territori i reclamen a l'administració que prioritzin els ossos o la ramaderia extensiva. Recorden que afecta a 200 explotacions pirinenques que intenten guanyar-se la vida amb la ramaderia extensiva i que l'os els ha envaït el territori. "Pensem que s'ha de prioritzar la nostra activitat a ecosistemes de predadors que fan inviable la nostra activitat", diu Francesc Bertran, que afegeix que el problema no és només l'atac a un animal, sinó que els animals saben que hi ha un predador i no hi voldran anar.

Francesc Betran també posa de relleu que "no podem atribuir només al Goiat la problemàtica de l'os al Pirineu, ja que hi havia atacs abans i hi haurà atacs després, perquè el Pirineu és on més explotacions extensives hi ha de Catalunya. És evident que si hi ha ossos, hi haurà enfrontaments i atacs", ha dit Bertran.

Tot i que des del Govern al·leguen que el programa d'introducció de l'os al Pirineu depèn d'Europa, els ramaders es pregunten què passarà quan en comptes d'una quarantena d'ossos que diuen que hi ha ara, n'hi hagi 200. "Qui els treurà i qui respondrà dels atacs d'aquests animals?", es pregunta Bertran, que afegeix que l'os és un animal protegit i tem que "se'ns vagi de les mans".

comentaris
Més a Pallars Sobirà