MEDI AMBIENT

La Iniciativa Rius netejarà uns 65 quilòmetres de lleres de l'Alt Pirineu i Aran durant l'octubre

El projecte pretén conscienciar també els més petits sobre la defensa del medi natural
Voluntaris que han participat a la neteja del riu Noguera Pallaresa amb una barca plena de deixalles que han tret de l'aigua el 12 de març del 2019. (horitzontal)
photo_camera Voluntaris que van participar l'any passat a la neteja del riu Noguera Pallaresa / Marta Lluvich

La Iniciativa Rius ha programat aquest any la netaja d'uns 65 quilòmetres de lleres de rius i unes 10 hectàrees de boscos del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Les actuacions es duran a terme tots els dissabtes d'octubre a partir del dia 9. L'edició passada va reunir uns 130 voluntaris i un centenar d'infants van recollir 5.500 quilos de deixalles del costat dels rius pallaresos. Enguany, els promotors confien arribar als 400 voluntaris i 450 infants. El projecte pretén conscienciar també els més petits sobre la defensa del medi natural. D'aquesta manera, reunirà tots els centres escolars del Pallars Sobirà. La Iniciativa Rius compta amb un pressupost pròxim als 22.000 euros.

Els alumnes faran un registre de camp per conèixer la tipologia de les restes que es recullen. Durant la setmana, es realitzaran a les aules tallers i explicacions sobre com s'ha d'efectuar la recollida selectiva.

Aquesta nova edició compta també amb el suport de l'Associació Loser Surfers i la Mountain Calling. Les accions de la Mountain Calling se centraran a les estacions d'esquí de Port Ainé i d'Espot, a les muntanyes que són les capçaleres de rius i que reben un pes molt significatiu de turistes, i es duran a terme els dies 9 i 16 d'octubre, respectivament.

El dijous, 21 d'octubre, estudiants i professors dels instituts de la comarca, juntament amb el servei de manteniment del Parc Natural de l'Alt Pirineu i personal tècnic i voluntari de l'AEPallars faran una intervenció de neteja a diversos punts dels rius Escrita, Santa Anna i Pietat.

Exhibició de les deixalles recollides

Totes les deixalles recollides durant les sis accions obertes i les accions dels instituts i centres escolars del Pallars Sobirà quedaran exhibides des del dia 19 d'octubre fins a la finalització de les intervencions, el dia 30 d'octubre, al centre de la plaça Caterina Albert, de Sort, per donar a conèixer la salut dels rius i la tasca del voluntariat.

comentaris