FESTES D'ESTIU

Hug Roger torna aquest estiu al Pallars amb les XIV Festes del Setge d'Olp

Josep de Moner: "Si el comte Hug Roger III del Pallars hagués guanyat aquella guerra contra Ferran el Catòlic i els seus lacais Cardona, ara potser seriem independents com Andorra"

Setge d'Olp
photo_camera El Pallars viurà les XIV Festes del Setge d'Olp / sort.cat

L’any  2008 és quan ens va llençar a l’aventura i omplía la seva plaça, davant la Torre de Defensa, amb més de 400 persones.

Feia 500 anys que el comte Hug Roger III havia mort a la presó de Xàtiva. Per a tots les actors del Setge d’Olp començava una llarga aventura. Encara no éren conscients que  a Olp podíem fer història com em van fer resistint 9 dies aquell agost del 1485. Si el comte Hug Roger III del Pallars hagués guanyat aquella guerra contra Ferran el Catòlic i els seus lacais Cardona, ara potser seriem independents com Andorra.

I cada any regirant i entreteixint històries noves d’aquella Guerra del Pallars. Aquest any més. En prou feines parlem del comte Hug Roger, parlen de la seva gent. I entre la gent les dos filles il·legítimes que va tenir el comte: La Joana i l’Elisabet.

IMG-4045

Bé sempre el mateix no, cada any canvien. Aquest any més. En prou feines parlem del comte Hug Roger, parlen de la seva gent.

I també parlen d’un judici que es va fer l’any 1491, un altre judici farsa com el que es va viure fa un parell d’anys, on tothom sabia que el comte Hug Roger i la comtessa Caterina serien condemnats a mort. ¿De què serviria si ell ja feia 7 anys que rondava per França buscant reforços i ella en feia 4 que havia rendit el castell de València i cames ajudeu-me  port de la Bonaigua enllà?

Tota aquesta jovenalla que són el gruix i l’ànima de la companyia Setge d’Olp us farà passar una bon estona divertida, que tota l’obra té la seva part còmica amb un setge al castell de València d’Àneu on per comptes de cavall de Troia hi ha una vaca. Aquest és l’origen del cartell de la festa.

IMG-4042

I... endavant les atxes. I s’espera que tot anirà bé malgrat els moments confusos que encara estem patint.

Aquest any les representacions comencen  a Rialp, a la plaça de les Escoles, el divendres dia 13

I el 14 a Saurí. Un nou lloc de la vall d’Àssua.

I l’endemà diumenge dia 15 a Olp, allí va néixer el Sedtge d’Olp i és la raó del seu ser. Un homenatge més als valents que a l’agost del 1495 van resistir 9 dies els embats dels Cardona i Ferran el Catòlic. Només unes potents bombardes portades des de
Solsona  van poder amb ells.

I finalment el dilluns 16 es finalitzarà  la gira a Vilamur. Un lloc també nou on hi volen ser l’estrella de Terra Roia arts festival.

Josep de Moner

Promotor, productor i actor de les Festes del Setge

comentaris