06.12.2022 |
Viure als Pirineus

INVESTIGACIÓ MINERA

El Geoparc Conca de Tremp-Montsec recolza les al·legacions al permís d’investigació minera a Baix Pallars

Volen que la Generalitat realitzi un procés informatiu i participatiu amb agents públics i privats del territori.

Pla general de l'estany de Montcortés, al Pallars Sobirà. Imatge del 18 d'octubre del 2018. (horitzontal)
Pla general de l'estany de Montcortés, al Pallars Sobirà/Marta Lluvich
El Geoparc Conca de Tremp-Montsec recolza les al·legacions al permís d’investigació minera a Baix Pallars

El Geoparc Conca de Tremp-Montsec va acordar, en Assemblea General, posicionar-se a favor de les al·legacions presentades per l’Associació de Veïns i Veïnes de Lo Pedrís de Baix Pallars a la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya el passat mes de gener davant la sol·licitud d’un permís d’investigació minera en aquest municipi.

L'entrada de la mina Solita de Peramea, al Pallars Sobirà, abandonada l'any 1959. (horitzontal)

(Entrada a la Mina Solita de Peramea, al Pallars Sobirà, abandonada l'any 1959/ACN)

L’Assemblea General de l’Associació Geoparc Conca de Tremp – Montsec es va reunir el passat 14 de març i va acordar per unanimitat dels socis assistents, el suport a les següents sol·licituds:

  • Que la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Social es personi a la zona per tal d’explicar a la població local l’estat de la qüestió d’aquest projecte.
  • Que s'avaluïn amb el màxim rigor possible eventuals afectacions al medi i persones.
  • Que la Direcció General conegui l’opinió a les diferents figures de protecció natural, entitats públiques i institucions científiques del territori.

La zona afectada per aquesta sol·licitud d’investigació minera es troba dins el Geoparc. En concret, l’àrea d’actuació comprendria les zones de Peramea, Bretui, Balestui i el castell de la Clua de Sellui, podent afectar a zones sensibles com Montcortés o l’estany del Prat de Comú.

El Geoparc Mundial de la UNESCO, si bé no és una figura legal de protecció i per tant no limita cap activitat legal, té la finalitat de vetllar per la protecció del seu patrimoni en benefici de la població local. És per aquest motiu que té un especial interès en què qualsevol actuació que s’hi porti a terme sigui el màxim de respectuós pel medi i les persones, i que segueixi un procés informatiu a la població local.

L'associació de veïns Lo Pedrís s'oposa a la concessió del permís

Veïns de Baix Pallars agrupats en l’associació Lo Pedrís han presentat un seguit d’al·legacions a la sol·licitud de permís d’investigació minera de l’empresa Cobalt Rock al municipi. Montserrat Perelló, de Lo Pedrís, ha explicat que temen que la investigació pugui afectar l’aigua de boca dels pobles de Sellui i Peramea, atès que les canalitzacions passen per la zona d’estudi plantejada. Perelló ha dit que volen garanties que la font d’aigua salada que brolla a Gerri de la Sal no es veurà afectada, així com tampoc les zones humides del Prat de Comú de Peramea i l’estany de Montcortès. L’entitat demana a l’Ajuntament que convoqui una reunió per informar sobre el seu posicionament i sobre quines actuacions pensa emprendre al respecte, i convida la Direcció General d’Energia i Mines a visitar el territori.

El Geoparc Conca de Tremp-Montsec recolza les al·legacions al permís d’investigació minera a Baix Pallars
Comentarios