Els restaurant Fogony de Sort mantè la seva estrella Michelín, segons s'ha conegut aquesta nit passada en la cerimònia celebrada al Palau de les Arts de València, on s'han lliurat els guardons que atorga la prestigiosa guia gastronòmica.
El restaurant pallarès, amb Zaraida Cotonat al capdavant, porta disset anys consecutius obtenint el prestigiós reconeixement de la 'Biblia vermella'. L’equip del Fogony és format per Zaraida Cotonat com a xef als fogons, José Antonio Rodríguez a la sala i el seu fill Pep Rodríguez, també a la cuina. El resultat és excepcionali, en bona part gràcies a l’acurada selecció dels ingredients, molt sovint produïts per ells mateixos. L’afinitat amb el moviment Slow Food s’ha concretat amb la creació d’un menú Km0, que conjuga la qualitat dels plats clàssics a preus força ajustats.
(Foto: El restaurant Fogony de Sort conserva per 16è any consecutiu la seva Estrella Michelin)
Són especialment recomanables els canalons de pollastre de la Torre d’Erbull, beixamel i ametlles d’Àger o amb una crema de patata de Llessui, ou ecològic i oli de tòfona natural. Els segons passen per les espatlletes de conill confitades i dos alliolis, o bé amb el braó de xai ecològic, formatge de la Peça d’Altron i codonyat de la casa, per acabar amb un bon flam d’ou ecològic, llet de Sort, préssec i nata.
Atempo, el nou restaurant de Jordi Cruz a Barcelona, revalida l'estrella Michelin
Atempo, l'últim restaurant que el xef Jordi Cruz ha obert a Barcelona, ha recuperat l'estrella Michelin que havia perdut en traslladar l'establiment el juny passat de La Fortalesa de Sant Julià de Ramis a la capital catalana. En la gala de lliurament d'aquest dimarts a València, la guia vermella també ha distingit quatre nous restaurants amb la segona estrella (Amelia by Paulo Airaudo a Sant Sebastià, el mallorquí Voro, el madrileny Smoked Room, i l'Iván Cerdeño, a Toledo) i a 27 més els ha batejat amb la primera. Es mantenen com a triestrellats onze restaurants, entre els quals hi ha l'ABaC i El Celler de Can Roca, que en aquesta edició ha rebut l'estrella verda a la sostenibilitat. Catalunya compta amb 65 estrelles en 50 establiments.
L'estrella Michelin per a l'Atempo, que té com a responsable als fogons Iñaki Aldrey Teruel, és l'única novetat catalana del palmarès de la tradicional gala gastronòmica itinerant, que aquest any ha tingut lloc al Palau de les Arts de València. Un rànquing més deslluït i amb menys canvis que en anteriors edicions per la situació pandèmica. Desapareixen de la llista tres dels restaurants distingits amb una estrella cada un que Albert Adrià ha tancat a Barcelona: el Tickets, l'Hoja Santa i el Pakta.
Un restaurant amb tres canvis d'ubicació
El restaurant Atempo va néixer a l'hotel The Mirror Barcelona a principis del 2017, però la proposta va acab de distància, a La Fortalesa de Sant Julià de Ramis. De la mà de Ramon López Vergé, res ar tancant. El 2018 Jordi Cruz va tornar-ne a encendre els fogons però a un centenar de quilòmetres ponsable d'Or Joiers, la proposta gastronòmica de Jordi Cruz arribava a Girona per complementar-se amb un museu de joies i art de Quim Hereu. La iniciativa va rebre una estrella Michelin. La mort de l'industrial i el desacord amb els seus hereus, sumat a la pandèmia de la covid, van propiciar-ne el tancament.
El 'tercer' Atempo va obrir portes al carrer Còrcega de Barcelona la primavera passada, en un local on un altre dels grans noms de la gastronomia catalana, Carles Gaig, hi havia tingut el seu restaurant. Cruz complementa així l'oferta que ja té a la ciutat, amb el triestrellat ABaC, l'Angle –amb dues estrelles-, a més del local de tapes Ten's.
El xef Jordi Cruz ha celebrat que la guia li hagi mantingut el reconeixement a l'Atempo malgrat el canvi de localització. "Vam lluitar molt a Sant Julià per l'estrella i molt ràpidament vam moure'ns a Barcelona per mantenir l'esperit Atempo", ha precisat en declaracions a l'ACN. En aquest sentit, ha volgut agrair a l'equip de Michelion la "responsabilitat de no deixar caure una estrella".
En aquest sentit, Cruz explica que han estat distincions "molt repartides" que han premiat "l'esforç i la joventut", amb "noves figures que poden donar vida a la gastronomia". "La guia Michelin ho tenia molt complicat perquè l'any ha estat difícil. Aquest any s'ha de treballar i l'any que ve ens ho premiaran", ha asseverat.
En una línia similar s'ha expressat el cuiner Joan Roca, que destaca que la gastronomia a Catalunya té "molta força" i la "seguirà tenint", malgrat que no ha estat el millor any per a les Michelin al país. Roca ho atribueix al fet que els establiments gastronòmics han tingut fortes restriccions a Catalunya per la pandèmia.
Al seu entendre, alguns dels "col·legues que ambicionaven 1, 2 o 3 estrelles no han pogut mostrar la feina". "El 2022 portarà menys restriccions i més estrelles", ha conclòs. Alhora, s'ha mostrat agraït pel reconeixement a la sostenibilitat que ha rebut El Celler de Can Roca, que en destaca el "compromís amb l'entorn i els productors". "És un reconeixement importantíssim per nosaltres i per al sector, que arriba en un moment bo en què hem arrencat amb molta força. Esperem que la pandèmia ens deixi seguir", ha desitjat.
11 restaurants amb tres estrelles i 40 amb dues
En total, la selecció del 2022 de la guia vermella inclou 1.362 restaurants a Espanya, Portugal i Andorra, entre els quals hi ha 11 establiments amb tres estrelles, 40 amb dues, 211 amb una i 284 Bib Gourmand.
Com a novetats, a més de l'Atempo, Michelin ha donat a 26 nous establiments la seva primera estrella. Es tracta dels restaurants Alejandro Serrano (Miranda de Ebro), Arrels (Sagunt), Atalaya (Alcossebre), Auga e Sal (Santiago de Compostela), Ayalga (Ribadesella), Cañabota (Sevilla), Casona del Judío (Santander), Coto de Quevedo (Torre de Juan Abad), Deessa (Madrid), El Rincón de Juan Carlos (Tenerife), El Serbal (Santander), Fierro (València), Garena (Dima), Kaido Sushi Bar (València), La Gaia (Eivissa), Lera (Castroverde de Campos), Lienzo (València), Ment by Óscar Calleja (Salamanca), Nintai (Marbella), Nub (Tenerife), Nublo (Haro), Peix & Brases (Dènia), Poemas de Hermanos Padrón (Gran Canaria), Quimbaya (Madrid), Versátil (Zarza de Granadilla) i Zaranda (Palma). El restaurant d'Andorra l'Ibaya (a Soldeu) també ha aconseguit la primera.
Vuit nous restaurants amb estrella Verda
Per segon any, la guia vermella ha concedit les conegudes com a estrelles verdes a restaurants que destaquen per al seu compromís amb la gastronomia sostenible, combinat amb una identitat culinària. Entre els que l'han rebut hi ha El Celler de Can Roca, així com el Maca de Castro (Mallorca), el Cenador de Amós (Villaverde de Pontones), Coque (Madrid), Finca Alfoliz (Aljaraque) i Lera (Castroverde de Campos). Ja hi ha 29 restaurants que tenen aquesta distinció.
Com a novetat de l'edició del 2022, Michelin ha impulsat dos nous premis especials per fomentar els joves talents i la transferència de coneixements. El Premi al Cuiner Jove ha distingit el jove xef Mario Cachinero del restaurant Skina (Marbella), que té dues estrelles Michelin.
Quant a la distinció al Xef Mentor l'ha rebut Martín Berasategui, el xef donostiarra que capitaneja el restaurant amb tres estrellas a Lasarte-Oria.