RAMADERIA

Les darreres nevades costaran uns 6.000 euros de mitjana a cada ramader de la Vall Ferrera

Els pagesos demanen que la zona sigui considerada de limitacions específiques per compensar el cost de producció
Pla general d'un ramader a un prat nevat i les vaques menjant herba seca damunt la neu. Imatge del 14 de desembre del 2021. (Horitzontal)
photo_camera Un ramader a un prat nevat i les vaques menjant herba seca damunt la neu /Marta Lluvich

Les darreres nevades han deixat gruixos importants a moltes valls del Pirineu. A la Vall Ferrera se n'acumula més de 40 centímetres als prats de pastura. Al Pirineu els ramaders estan acostumats a la neu, però aquest any ha arribat molt més aviat del previst i això ha comportat que l'herba hagi quedat amagada sota la neu i ha calgut portar pastura als animals. No poder aprofitar l'herba dels prats els suposa un cost afegit d'uns 6.000 de mitjana. És per aquest motiu que demanen que la Vall Ferrera sigui considerada com una zona de limitacions específiques a l'hora de demanar ajuts a la DUN (Declaració Única Agrària). És un ajut que serveix per compensar les dificultats de viure i produir en zones de muntanya que valls veïnes disposen.

Pla general de vaques menjant herba seca damunt la neu a Alins, Pallars Sobirà. Imatge del 14 de desembre del 2021. (Horitzontal)(Foto: Un ramader a un prat nevat i les vaques menjant herba seca damunt la neu / Marta Lluvich)

Ignasi de Castellarnau, ramader d'Alins (Pallars Sobirà), ha explicat que l'esforç econòmic i físic per un ramader aquests dies és "molt rellevant". Ara, la neu que hi ha als prats ja no fondrà fins al mes de maig, fet que vol dir que fins aleshores hauran d'alimentar els animals amb herba seca que han fet durant l'estiu. Haver-se avançat les nevades fins al fons de les valls, es tradueix en no poder aprofitar l'herba que encara hi havia als prats i els animals havien de péixer i haver de començar a gastar la pastura reservada per l'hivern.

Ignasi Sinfreu, criador de vaca pallaresa de Besan, ha explicat que en el seu cas les despeses econòmiques provocades per la nevada són "molt importants" i ha argumentat que "els animals encara tenien menjar per un mes als prats" i ara, "tota aquesta pastura està perduda" i n'hauran de comprar.

Pla general d'un ramat de vaques a un prat cobert per la neu a Alins. Imatge del 14 de desembre del 2021. (Horitzontal)
(Foto: Un ramat de vaques a un prat cobert per la neu a Alins / Marta Lluvich)

Sinfreu ha afirmat que a la Vall Ferrera pateixen "un greuge comparatiu" respecte a municipis veïns que tenen un ajut addicional per dificultats com aquesta. Generalment, els municipis que són considerats amb limitacions específiques, coincideixen amb l'àrea del Parc Nacional d'Aigüestortes i zona perifèrica. Els ramaders del Parc Natural de l'Alt Pirineu fa temps que reclamen poder rebre aquest ajut.

Castellarnau, ramader i membre de la Junta del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha dit que fa anys que demanen que s'equiparin els ajuts i demana que els de la Vall Ferrera puguin ser compensats per les limitacions específiques que comporta treballar en aquestes zones en determinades èpoques de l'any.

Un ramader d'Àreu alimentant els animals a la granja perquè la pastura dels prats està coberta de neu. Imatge del 14 de desembre del 2021. (Horitzontal)
(Foto: Un ramader d'Àreu alimentant els animals a la granja perquè la pastura dels prats està coberta de neu /Marta Lluvich)

Aquest ramader d'Alins ha explicat que aquests dies les limitacions pels ramaders són molt evidents; camins gelats i de difícil transitar, pèrdua de zones de pastura cobertes per la neu o haver de comprar més herba de la prevista inicialment són alguns d'aquests contratemps.

Sebastià Feliu, ramader d'Àreu, ha reconegut que haver de donar menjar a la granja un mes més aviat del previst és una pèrdua "molt forta" i "un cost afegit" pel ramader.

Més a Pallars Sobirà