EXPOSICIONS

Esterri d'Àneu acull a partir de dimarts la mostra "Aranès, occità de Catalunya"

Tindrà lloc, del 21 de maig al 8 de juliol, al Paller de Casa Gasia, seu de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu.
Exposició Occità d'Aran 2
photo_camera L'exposició "Aranès, occità de Catalunya" es podrà veure al Paller de Casa Gasia, seu de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu / @cpnlcat

L'exposició "Aranès, l’occità de Catalunya", fa un breu recorregut per la història, les característiques i la vitalitat de l’aranès, variant de l’occità parlada a l’Aran. La seva vinculació històrica amb Catalunya ha permès preservar-ne la identitat i mantenir-hi la llengua, fet que en fa una singularitat lingüística. L’exposició presenta la història del reconeixement de l’aranès, el marc legal de protecció i l’espai humà i geogràfic en què es manifesta. L’aranès s’hi mostra com una llengua viva, amb producció cultural i present també en les noves tecnologies de la comunicació. 

El Departament de Cultura ofereix l’exposició a associacions, ens locals, centres educatius i altres entitats i institucions. Hi ha diferents modalitats per tal de poder adaptar els continguts que s'hi mostren a l'espai de què es disposi.

A qui s'adreça?

S'adreça a tothom qui vulgui saber una mica més de la realitat de l'aranès com a fet lingüístic propi de l'Aran, posat en relació amb el context cultural i lingüístic occità general, i amb el context històric, polític i social de Catalunya.

Exposició Occità d'Aran

Les escoles i col·lectius d'aprenentatge hi estan especialment convidats, atès que els continguts que presenta també poden donar lloc a activitats i treball específic sobre l'aranès.

En què consisteix?

Aspectes que presenta:

- Relació entre l'aranès i l'espai occità; els estats on actualment es parla la llengua occitana i els diferents dialectes que la formen, entre ells l'aranès.
- Característiques de l'Aran, una vall de Catalunya d'expressió cultural i lingüística occitana.
- Aproximació lingüística a les formes bàsiques.
- L'aranès en xifres, amb els principals indicadors sobre l'estat de la llengua occitana a l'Aran.
- Recull històric dels fets clau que han marcat l'evolució i el reconeixement de l'aranès.
- L'impuls institucional del Govern de Catalunya i del Conselh Generau d’Aran per afavorir-ne el coneixement i l'ús.
- Recursos per difondre, aprendre i practicar.
- L'estat de l'aranès en l'ensenyament, els mitjans de comunicació i en la vida quotidiana de l'Aran.
- Les manifestacions de creació artística en aranès i els principals autors literaris.