27.09.2022 |
Viure als Pirineus

Esterri d'Àneu celebra la tradicional processó dels Armats

Aquest seguici religiós destaca d'entre la resta per la vestimenta dels soldats, que no té res a veure amb la dels romans.

foto_3199361
Enmig dels armats caminen una noia que fa de Samaritana.
Esterri d'Àneu celebra la tradicional processó dels Armats

Com es tradicional per Divendres Sant la localitat pallaresa d'Esterri d'Àneu es va celebrar la processó dels Armats. En el seguici religiós hi prenen un protagonisme especial les dues fileres de romans, armats i dirigits pel capità. Els acompanya la samaritana i, al final, Jesús, el sepulcre i les tres Maries. La peculiaritat d'aquesta processó ve donada per la vestimenta dels soldats, que no té res a veure amb la dels romans, ja que els armats duen un cosset i un faldellí de colors molts vius, unes mitges blanques, unes espardenyes i un casc propi dels guerrers medievals del qual hi pengen un gran nombre de cintes de colors i està coronat per un gros pom de flors. Els armats porten una llança llarga i grossa que repica al terra marcant el pas.

foto_3199360

Enmig dels armats camina una noia que fa de samaritana amb un càntir. Darrere d'ella hi va el pas de fusta de Jesús de Natzaret, la Dolorosa i el sepulcre flanquejat per dos armats dansaires. Clouen el seguici religiós les tres Maries, també representades per noies.

La processó d'Esterri d'Àneu és una de les més populars de la zona i són moltes les persones que gaudeixen d'aquesta festa com a espectadors o formant part de la processó.

En moltes celebracions de la Setmana Santa catalana hi intervenen grups de soldats que participen en diferents moments de la seqüència ritual que escenifica i recrea la Passió i mort de Jesucrist.

Esterri d'Àneu celebra la tradicional processó dels Armats
Comentarios