XARXES SOCIALS

Es fa viral la fotografia de Núria Feliu amb Jordi Riba Segalàs 'Palanca' a la caravana de solters de Sort

L’Ajuntament de Sort ha publicat a les xarxes socials una fotografia del 1985 on es veu Núria Feliu, que va ser padrina de la caravana de solters, dalt d'un cavall menat per 'Palanca'

Núria Feliu amb El Palanca 2
photo_camera Núria Feliu amb Jordi Riba Segalàs 'El Palanca' a Sort / sort.cat

L’Ajuntament de Sort ha publicat a les xarxes socials una fotografia del 1985 que s’ha fet viral –aquest matí ja havia quantificat més de 108.000 visualitzacions– arran dels rostres famosos que hi apareixen, la cantant Núria Feliu i Jordi Riba Segalàs, també conegut com Palanca, de Tor. “Recordeu quan la Núria Feliu va ser padrina de la caravana de solters? El cas és que ens hem rascat el cap intentant d’esbrinar qui és l’home en primer terme, i fent preguntes, ho hem esbrinat: ni més ni menys que Jordi Riba Segalàs, ‘Palanca'”, ha piulat l'ajuntament.

La caravana de dones de 1985 va portar a Sort i a altres poblacions del Pallars dones de tot Espanya. La iniciativa, que també es va fer a diferents pobles d'Osca, va aixecar una gran expectació mediàtica i la cantant Núria Feliu va apadrinar la festa.

Sort Palanca

"Mai s'ha tornat a fer una cosa tan gran aquí", va explicar en el seu dia Josep Cases, aleshores president dels solters. Cases recordava que l'associació va arribar a fer 150 carnets entre homes i dones que buscaven parella.

Resultats desiguals

Els resultats de la iniciativa van ser desiguals. "Alguns van trobar el que buscaven i se'n van anar, altres es van casar, molts es van separar poc després, i la majoria seguim solters, com jo", explicava Josep Cases. Viure a la muntanya era molt dur i molta gent se n'anava a la ciutat. "Si es treballava al camp només es cobrava per la fira de tardor, no hi havia carreteres ni telèfon", recorda Cases, "i molta gent va marxar a Barcelona a treballar en porteries i les seves filles ja es van quedar allà". "I les que venien de fora no s'adaptaven a la vida d'aquí", deia el veí de Sort.

Caravana de dones Sort
Núria Feliu i Jordi Riba Segalàs 'El Palanca' a Sort 


La cantant de Sants i el ramader de Tor són morts tots dos

La cantant Núria Feliu i Mestres va morir el 22 de juliol del 2022 als 80 anys, a conseqüència de complicacions de l'ictus que havia patit un any abans. Popular de mena, amarada de la vida del barri barceloní de Sants, actriu abans que cantant i sempre intèrpret valenta, Núria Feliu va ser una de les grans veus de la música catalana, en el triangle delimitat pel jazz, el cuplet i la cançó i fonamental en la relació de la llengua catalana amb alguns gèneres musicals.

El ramader Jordi Riba Segalàs (1936-2019), conegut com a 'Palanca' va morir la matinada del 9 de novembre de 2019, segons va anunciar el periodista Carles Porta a través de les xarxes socials. Palanca era un dels cacics de Tor i es va fer popular pel conflicte de la propietat de la muntanya, i els enfrontaments amb Josep Montané (Sansa). Porta va dir de Palanca que era un home "complicat i difícil però que es feia estimar".

Més a Pallars Sobirà