Els ramaders exigeixen que es paguin els ajuts compensatoris de muntanya del 2014

ASAJA i els ramaders del Pirineu exigeixen que es paguin els ajuts compensatoris de muntanya del 2014 abans del 30 de juny. Posen en marxa una recollida de signatures i anuncien mobilitzacions si no es fan efectius els pagaments.

IMG-20150609-WA0001
photo_camera Els ramaders demanen els pagaments pendents del 2014.

AEALL-ASAJA i l’Associació de Ramaders del Pallars han exigit que les administracions paguin de manera urgent els ajuts compensatoris de muntanya i de ramaderia ecològica corresponents al 2014. El president d’AEALL ASAJA, Pere Roqué, ha reclamat que “els pagaments es facin efectius abans del 30 de juny” i ha alertat que “de no complir-se aquest termini tornarem a mobilitzar-nos tallant carreteres o en el mateix Parlament de Catalunya”. De moment, l’associació d’empresaris agraris i els ramaders han iniciat una campanya de recollida de signatures.

Els impagaments dels ajuts afecten unes 170 explotacions ramaderes del Pallars Sobirà i a unes 400 del conjunt de Catalunya i la xifra mitjana pendent de pagar per cada explotació és d'uns 6.000-7.000 euros. Roqué ha qualificat aquesta situació de “vergonya nacional, aquestes ajudes són vitals per a la supervivència d’unes empreses agràries petites i mitjanes ubicades en unes comarques amb més dificultats que la resta del territori”.

Per la seva banda, Francesc Bertran, membre de l’associació ramadera, ha lamentat que “ens sentim catalans de segona, maltractats, sempre som els últims a cobrar les ajudes; sembla que vulguin aniquilar la ramaderia de muntanya”. En aquest sentit, ha afegit que al retard dels pagaments s’hi suma la problemàtica de la fauna salvatge. “Cal una millor entesa entre ramaders i administracions”, ha demanat.

Per solucionar aquest problema, Roqué ha demanat que s’elabori un pla integral de la fauna salvatge que inclogui l’abonament a 30 dies dels danys directes i indirectes a les explotacions ramaderes sense que suposi cap cost per al ramader.