El Dansàneu creix a més municipis del Pallars com a Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu

El festival se celebrarà del 23 al 28 de juny a 8 municipis del Pallars Sobirà amb actuacions, formació, una fira de productes i una fira artesana.

dansaneu
photo_camera Les classes de dansa a les escoles són un dels molts atractius del Dansàneu.

El conveni signat entre els quatre municipis i el Consell Cultural de les Valls d'Àneu, el Consell Comarcal i la Generalitat serà vigent fins l'any 2017, és a dir, que s'estén almenys a les tres properes edicions de Dansàneu. La trobada creix en tots els sentits, començant pel pressupostari, on es passa dels -fins ara- 40.000 euros a 70.000, la meitat dels quals els aporta la Generalitat.

El conveni és l'acta de "refundació" del Dansàneu, segons han corroborat tots els seus promotors aquests dilluns a Barcelona. De fet, ara passa a ser un 'Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu', i eixampla fronteres territorials i programàtiques. Fins a 8 municipis de la zona acolliran activitats, ja siguin del programa d'actuacions, la parcel·la de formació, o les dues fires -alimentària i artesanal- que enguany inclou la trobada.

El president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu ha definit el canvi com un "pas imprescindible" que calia fer "amb la mirada al futur" d'aquesta trobada pirinenca que ja compta 24 edicions. Una de les novetats del nou Dansàneu és la participació de grups de dansa i música tradicional d'Euskal Herria, Occitània, Aragó i Catalunya.

La formació es manté com un dels trets distintius de la trobada, però en aquest cas concentrada dels dies 25 a 28 de juny, amb una proposta coordinada per l'Ecomuseu de les Valls. L'oferta formativa del Dansàneu 2015 és gratuïta i té el reconeixement de crèdits per al professorat. Tallers de danses i cançó tradicional, l'exposició Aboès, Hautbois du Courserans o una trobada sobre recerca etnomusical són les principals activitats formatives.

L'altra novetat és la incorporació a la trubada d'una fira de productes de proximitat, al recinte firal d'Esterri d'Àneu, entre el divendres i el diumenge del Dansàneu, i una mostra artesana (també a Esterri) el dissabte 27, habitual al municipi i que enguany s'ha fet coincidir amb aquesta cita.

Els impulsors d'aquesta reformulació de la trobada coincideixen a dir que hi ha una "doble mirada" al darrere. D'una banda la mirada interna, ha indicat Rella, "el reconeixement d'una identitat compartida i la recuperació d'una autoestima si no perduda ben amagada en els plecs geogràfics del terreny pirinenc". I la mirada externa, la del visitant d'aquest espai emblemàtic entre muntanyes. En aquest segon sentit, Rella ha proclamat que la trobada té un únic sentit: "Demostrar per comprendre, i comprendre per estimar", i convertir el visitant esporàdic en un visitant fidel de la zona, més enllà del seu encant natural.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha considerat de gran valor la signatura del conveni de col·laboració, i que està en la línia amb aquelles iniciatives "que fan de Catalunya un país amb moltes centralitats culturals". El conseller ha destacat la tradició que té darrere aquesta robada, que ara "s'engrandeix, s'enforteix, i agafa el sentit del nostre temps i el nostre moment".