MEDI NATURAL

La crescuda del riu Noguera de Lladorre provoca la mort de cinc mil truites de la piscifactoria de Tavascan

El riu va passar per sobre de les instal·lacions taponant l'entrada d'aigua als peixos
ec482a89-91cd-4f15-a247-810047e7949b
photo_camera La piscifactoria de Tavascan sobreeixint d'aigua del riu Lladorre / ACN

La crescuda del riu Noguera de Lladorre, al Pallars Sobirà, el cap de setmana passat va provocar la mort d'unes cinc mil truites de la piscifactoria de Tavascan. Sense temps a reaccionar, segons fonts de la piscifactoria, el riu va passar per sobre les instal·lacions i va taponar l'entrada d'aigua del riu a les truites, fet que va provocar la mort dels peixos. Els Agents Rurals, alertats per un veí de la zona, es van traslladar a la piscifactoria, van aixecar acta dels fets i van demanar a l'empresa que un gestor autoritzat retiri les truites mortes. Ara ja s'està fent la retirada dels peixos i els agents en fan seguiment. Quan baixi el cabal actual faran més inspeccions per comprovar si hi ha truites que van saltar al riu.

Les truites de la piscifactoria no eren autòctones i tenien fins comercials. Cal fer esment que aquestes intal·lacions es troben en una zona catalogada com a Reserva Genètica de Truita.

55f425ab-cd7c-49dc-9d65-460c98855f39
La piscifactoria de Tavascan inundada d'aigua del riu de Lladorre / ACN

Segons l'empresa la piscifactoria no estava en ple rendiment, del cas contrari la mort de truites hauria pogut ser molt superior. Quan les instal·lacions funcionen al cent per cent, al recinte hi ha més de vuitanta mil exemplars.

Les tasques de neteja i reparació faran que no puguin entrar més truites a la piscifactoria, malgrat que estava previst que els pròxims dies s'hi encabissin les que han de repoblar rius pallaresos.

El temps d'adequar les instal·lacions serà de mesos i els responsables de l'empresa calculen que com a mínim no es podrà tornar a obrir fins al setembre. Pel que fa als danys, encara s'estan avaluant. Mentrestant, ja hi ha hagut reunions amb l'Agència Catalana de l'Aigua i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre per poder fer les obres necessàries per reparar el que s'ha malmès.

Més a Pallars Sobirà