PATRIMONI

Reivindiquen des del Pallars la formació de margers per poder recuperar construccions de pedra seca

A Catalunya aquesta titulació no està reglada i han de ser formadors francesos els qui examinen els alumnes
Pedra seca Ginestarre
photo_camera Un alumne del curs de pedra seca construint una paret a Ginestarre / Marta Lluvich

L'Associació Gremi dels Margers de Catalunya (AGMC) conjuntament amb el Parc Natural de l'Alt Pirineu han organitzat un curs per formar professionals de la pedra seca a Ginestarre, al Pallars Sobirà. A Catalunya aquesta formació no està reconeguda, però a França sí i és per aquest motiu que avaluadors francesos valoraran els coneixements dels alumnes i entregaran el certificat CQP (Certification Qualification Professionale) de marger francès i amb validesa a tot Europa. Albert Gavaldà, mestre marger de l'AGMC, ha explicat que és un ofici que "s'ha perdut", però que cada cop hi ha més interès. Segons Gavaldà al nostre país hi ha una "manca de professionals" per treballar la pedra seca.

El mestre marger que imparteix el curs ha explicat que a les formacions que ofereixen hi ha dos tipologies d'alumnes molt concrets: els que volen adquirir uns mínims coneixements per fer reparacions a la seva propietat o persones que s'hi volen dedicar professionalment.

Pedra seca Ginestarre 2
Dos alumnes aixecant una paret de pedra seca Ginestarre / Marta Lluvich

La Cudia és una alumna que aquests dies està a Ginestarre i ha explicat que s'hi ha inscrit perquè poder rebre aquest formació a Catalunya és "una oportunitat única". La Cudia treballa a la construcció i ha explicat que té coneixements de treballs amb calç, amb terra o pedra, però no els suficients amb pedra seca per poder oferir als seus clients i d'aquí que s'hagi interessat pel curs de Ginestarre.

El curs s'ha fet en col·laboració amb el Parc Natural de l'Alt Pirineu on la pedra seca i les construccions fetes amb aquest sistema són objecte de conservació, ha detallat Marc Garriga, director del Parc. Per aquest motiu, defensen que la millor manera de conservar i restaurar aquestes construccions és que la gent sàpiga fer-ho.

Pedra seca Ginestarre 3
Un alumne del curs de pedra seca a Ginestarre observat pel seu professor / Marta Lluvich

Garriga ha remarcat que cada cop hi ha menys gent que conegui aquesta tècnica i d'aquí la necessitat de formar professionals. Aquesta inquietud coincideix plenament amb la de l'Associació Gremi de Margers de Catalunya qui tenen com a objectius fomentar el coneixement de l'ofici per a tot el públic en general, i la correcta transmissió de l'ofici a futures generacions de margers mitjançant cursos.

Professionalització i dignificació de l'ofici

Gavaldà ha explicat que des de l'Associació de Margers treballen per impulsar una bona formació en aquest ofici i en la tècnica constructiva de la pedra seca d'una manera reglada i amb professionals al capdavant, que tenen tots un certificat professional homologat.

Pedra seca Ginestarre 4
Una noia picant pedra a Ginestarre / Marta Lluvich

L'Associació treballa amb l'associació Artesans Bâtisseurs en Pierres Sèches (ABPS) i d'aquí que puguin realitzar aquests tipus de formacions destinades a poder fer un examen CQP, certificat de qualificació professional homologat per l'estat francès.

Professionalitzar l'ofici és una peça clau per acabar-lo dignificant, ha sentenciat el mestre marger.