PATRIMONI

El Consell Comarcal del Pallars Sobirà dona a conèixer el patrimoni industrial tradicional de la comarca

La casa de la sal de Gerri, la serradora d'Àreu o la ferreria d'Alins són alguns espais que es divulgaran
Museu de Gerri
photo_camera Participants a les jornades de patrimoni entrant al Museu de la Sal de Gerri de la Sal / Marta Lluvich

Donar a conèixer el patrimoni del Pallars Sobirà entre els seus veïns és l'objectiu principal de les segones jornades de dinamització que organitza el Consell Comarcal. El patrimoni industrial tradicional ha estat la temàtica escollida per aquesta segona edició. El tret de sortida s'ha donat amb una visita al Museu de la Sal de Gerri i les salines. Laura Tristan, consellera de Cultura del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, ha explicat que la comarca és rica en patrimoni però cal donar-lo a conèixer. Amb aquest objectiu es pretén vincular les jornades amb l'escola i els instituts de la comarca. L'objectiu és que els alumnes visitin i coneguin equipaments com l'Alfolí de Gerri, la serradora d'Àreu o la ferreria d'Alins.

df38f79b-f8d5-46be-90ae-6b45a2398b99
La directora del Museu de la Sal, Aroa Yagüe, explicant una de les sales de l'equipament / Marta Lluvich

Una taula rodona que comptarà amb la participació de la directora del Museu de la Sal, Aroa Yagüe, l'arquitecte tècnic especialitzat en patrimoni industrial, Josep Coll, l'arqueòleg i estudiós dels jaciments de ferro a la Vall Ferrera, Òscar Augé, i la directora del Museu Hidroelèctric de Capdella, Eva Perisé, serà la part més tècnica de les jornades. Tindrà lloc aquest dijous.

Les jornades clouran aquest divendres amb visites a equipaments de patrimoni industrial com la ferreria d'Alins i la col·lecció de peces de ferro de Xavier Llor, Casa Sistet d'Alins, la serradora d'Àreu o un passeig per Ainet de Besan on es parlarà sobre la conservació del patrimoni industrial al Pirineu.

Les primeres jornades d'aquestes característiques van donar a conèixer el romànic del Pallars Sobirà. L'objectiu que es persegueix és abordar una temàtica diferent cada any i a poc a poc fer que els veïns de la comarca puguin conèixer tot el ric patrimoni que atresora, ha explicat Tristan.