MEDI AMBIENT

El Mundial de piragüisme de Sort, salvat!

Comença el rescat de truites al Noguera Pallaresa i l'Ajuntament de Sort i les entitats ecologistes creen una comissió ambiental sobre el riu

Pla mitjà de l'acalde de Sort, Raimon Monterde, i els portaveus d'Ipcena i Rius amb Vida, Joan Vázquez i Josep Grau, a la llera del riu Noguera Pallaresa amb d'altres autoritats. Imatge del 14 de febrer de 2019 (Horitzontal).
photo_camera L'acalde de Sort, Raimon Monterde, i els portaveus d'Ipcena i Rius amb Vida, Joan Vàzquez i Josep Grau, a la llera del riu Noguera Pallaresa amb d'altres autoritats/Albert Lijarcio

Efectius dels Agents Rurals han començat a rescatar aquest dijous, mitjançant un sistema de pesca elèctrica, les truites adultes que es troben al tram del riu Noguera Pallaresa, al seu pas per Sort, que s'està condicionant per acollir el Mundial de piragüisme el pròxim juliol. Les tasques es duen a terme amb la col·laboració d'una empresa especialitzada i, tant representants de l'ajuntament de la capital pallaresa com de les entitats ecologistes Ipcena i AEMS-Rius amb Vida, n'han fet el seguiment des de la llera. En el marc d'aquesta visita, també han acordat constituir una comissió mediambiental per elaborar un pla d'usos i gestió del riu. Les obres es reprendran un cop s'hagi acabat el pla de rescat, que podria afectar més de 300 truites, i el cordó que s'ha habilitat estigui sec.

Truites

Un total de 160 truites han estat rescatades en les primeres hores en què efectius dels Agents Rurals i d'una empresa especialitzada han estat actuant al tram del riu Noguera Pallaresa al seu pas per Sort, que s'està condicionant per acollir al juliol el Mundial de piragüisme. Es preveu que la xifra total oscil·li entre les 300 i les 400, segons ha explicat el portaveu d'AEMS-Rius amb Vida, Josep Grau. Des d'aquesta entitat ecologista demanen a les administracions que impulsin l'elaboració d'un protocol que "esclareixi els passos a seguir" a l'hora de dur a terme una actuació al riu.

Precisament, l'Ajuntament de Sort ha arribat a un acord amb aquesta entitat i Ipcena per crear una comissió ambiental que serveixi per poder elaborar un pla d'usos i gestió del riu. L'alcalde de la capital pallaresa, Raimon Monterde, ha explicat que la voluntat és convidar a participar-hi d'altres administracions, com ara els departaments de la Generalitat que tenen competències sobre l'espai. Sobre la comissió, el portaveu d'Ipcena, Joan Vázquez, l'ha valorat positivament i ha afegit que a través d'aquest canal de diàleg "poden sortir alternatives".

Des de les entitats ecologistes han deixat clar que el riu és un dels potencials econòmics de la comarca i que compten amb el seu suport de cara a dur-hi a terme activitats aquàtiques i competicions com la del Mundial de piragüisme. Un cop hagi acabat el pla de rescat de les truites i la zona on s'ha fet el cordó estigui seca, es preveu que les obres de condicionament d'aquesta àrea es reprenguin en aquest punt. Posteriorment, l'actuació continuarà a l'altre costat del riu per on hi circula l'aigua amb la voluntat que els treballs estiguin enllestits pel Mundial.

comentaris