26.06.2022 |
Viure als Pirineus

Catalonia Sacra s'endinsa en el ric patrimoni de les Valls d'Àneu

El diumenge 11 d'octubre es farà un itinerari guiat a Sant Pere de Burgal, Sant Just i Pastor de son i Santa Maria d'Àneu.

santamariaaneu10
Pintures de l'absis del santuari de Santa Maria d'Àneu Autor: Sharon Mollerus. Flickr. Creative Commons.
Catalonia Sacra s'endinsa en el ric patrimoni de les Valls d'Àneu

Catalonia Sacra organitza el diumenge 11 d'octubre la segona edició d'un itinerari guiat que vol facilitar la visita al patrimoni artístic de les Valls d'Àneu. A proposta del Bisbat d'Urgell, la descoberta de Catalonia Sacra «Sants, homes i misteris: les esglésies de les valls d’Àneu» facilitarà conèixer esglésies del Pirineu amb un alt valor com Sant Pere de Burgal i Sant Just i Pastor de Son i el Santuari de Santa Maria d'Àneu. Les inscripcions per aquesta ruta es poden fer al correu electrònic [email protected] o al telèfon 693 720 202. La informació d'aquesta activitat es troba a http://www.cataloniasacra.cat/agenda/detall/info/158 .

Les Valls d’Àneu, situades a la capçalera del Noguera Pallaresa, constitueixen un àmbit físic i humà amb una personalitat pròpia històricament treballada. Els documents antics, escrits pels comtes de Pallars des del segle XII, parlen, sobretot, dels seus edificis religiosos, que encarnen paisatge, història, sentiment i comunitat des de temps remots amb una força impressionant.

La visita s’inicia amb una petita però fantàstica excursió que ens porta a peu fins a Sant Pere del Burgal, un edifici romànic amb una riquesa monumental insòlita; ens porta després al Santuari de Santa Maria d'Àneu, un gran temple romànic que antigament formava part d'un monestir benedictí i del qual només se'n conserva una de les tres naus originals; i es clou amb la visita a Sant Just i Pastor de Son, un temple parroquial del s. XI presidit per un esvelt campanar romànic i que custòdia un gran retaule gòtic del s. XV al seu interior.

Catalonia Sacra

Catalonia Sacra és una iniciativa dels bisbats amb seu a Catalunya. El seu propòsit és donar a conèixer el patrimoni arquitectònic i artístic vinculat a l'Església Catòlica, i ajudar a la seva visita. Aquest patrimoni, que representa una altíssima proporció de la riquesa patrimonial del territori, és el resultat de 2000 anys de vinculació entre el cristianisme, la cultura, la identitat i l'espiritualitat del país.

Catalonia Sacra s'endinsa en el ric patrimoni de les Valls d'Àneu
Comentarios