05.10.2022 |
Viure als Pirineus

ENTREVISTA

Carles Isús: “Volem que s’organitzi alguna prova al Pallars Sobirà i ser una comarca amb segell olímpic”

Parlem amb Carles Isús Castellarnau, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, sobre la candidatura dels JJOO d'Hivern al Pirineu
Carles Isús 1
El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà al seu despatx / FS
Carles Isús: “Volem que s’organitzi alguna prova al Pallars Sobirà i ser una comarca amb segell olímpic”

Els alcaldes del Pallars Sobirà són favorables a la candidatura dels JJOO Olímpics d’Hivern al Pirineu? A l’últim Consell d’Alcaldes vam tractar molt a fons aquesta qüestió i la resposta va ser molt clara, pràcticament unànime. Vam elaborar una declaració de suport a la candidatura dels JJOO Olímpics d’Hivern al Pirineu i el text va ser aprovat i refrendat per 14 dels 15 municipis que té la nostra comarca. Vol dir que, en una immensa majoria, els alcaldes estan d’acord en el suport a la candidatura olímpica.

Una immensa majoria, els alcaldes estan d’acord en el suport a la candidatura olímpica.

Això vol dir un xec en blanc? En cap cas és un xec en blanc, això vol dir que donar suport a la candidatura ens ha de permetre jugar el primer partit. Després, un cop presentada, ja entrarem en les concrecions del projecte tècnic i serà llavors quan veurem què ha de contemplar i què és el que necessitem les comarques de l’Alt Pirineu i l’Aran. Pensem que els Jocs poden suposar un accelerador per a portar a terme algunes actuacions inajornables des de fa molts anys i que són beneficioses per al conjunt del Pirineu. És una oportunitat per a equilibrar les nostres comarques. Si els JJOO d’Hivern poden suposar un accelerador per a fer realitat actuacions estructurals necessàries, benvinguts siguin.

20220128_110329 (1)

Es té prou informació? Hi ha poca informació encara, només tenim unes línies generals, i ara vindrà l’hora de la concreció. El Govern ja ha anunciat sessions de treball al territori, a tots els consells comarcals i amb tots els alcaldes de la demarcació veguerial, explicant i recollint les seves inquietuds, les seves aportacions i conèixer de primera mà què pensen. Ara és l’hora de les nostres aportacions.

Si els JJOO d’Hivern poden suposar un accelerador per a fer realitat actuacions estructurals necessàries, benvinguts siguin.

Quines propostes farà el Pallars Sobirà? Nosaltres volem que es faci un repartiment de proves de tal manera que al Pallars Sobirà se’n pugui realitzar alguna i esdevinguem així una comarca olímpica. Necessitem aquest segell olímpic, som una comarca amb cinc estacions d’esquí i amb una tradició en els esports de neu que ve de molt lluny.

I on el turisme d’hivern té un pes important… Efectivament, volem consolidar el turisme d’hivern que ja tenim i situar el Pallars i el Pirineu al mapa com a destinació de neu al més alt nivell. Creiem que cal aprofitar aquest esdeveniment per a posar damunt la taula els dèficits històrics que hem patit en tots els àmbits. Totes aquestes actuacions s’han de fer igualment, però si som capaços d’aprofitar l’avinentesa dels Jocs, segurament tindrem moltes més possibilitats de sortir-nos-en. Hem de fer per manera que la gent que encara vivim aquí, no hagi de marxar dels nostres pobles.

Creiem que cal aprofitar aquest esdeveniment per a posar damunt la taula els dèficits històrics que hem patit en tots els àmbits.

Al final, els pirinencs i les pirinenques tindran l’última paraula i decidiran amb el seu vot… Això és molt rellevant, primer perquè se’ns té en compte en la presa de decisions i sobre una qüestió que ens afecta de manera directa. De fet, la democràcia directa hauria de ser una pràctica molt més habitual en una societat que vol aprofundir en la qualitat democràtica. Això no obstant, la votació sobre els Jocs Olímpics també té una gran rellevància pel que fa a l’organització territorial perquè reforça la nostra demarcació veguerial i ens cohesiona com a territori propi, d’una punta a l’altra. És la primera vegada que això passa i necessitem enfortir la vegueria de l’Alt Pirineu, no pas debilitar-la.

 La consulta ens reforça la nostra demarcació veguerial i ens cohesiona com a territori propi, d’una punta a l’altra.

Creieu que haurien de votar en aquesta consulta persones externes a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran? Si els Jocs es fan a l’Alt Pirineu, cal preguntar a la gent de l’Alt Pirineu. Crec que si volem saber l’opinió del territori, qui ha de votar és el territori. Per tant, aquesta votació s’ha de circumscriure als habitants de la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran, no s’entendria d’una altra manera. 

Carles Isús: “Volem que s’organitzi alguna prova al Pallars Sobirà i ser una comarca amb segell olímpic”
Comentarios