Arriba la segona edició del Senderi amb un programa per a tots els públics entre colors de tardor

El festival de senderisme de Sort, la Vall d’Àssua i el Batlliu tindrà lloc entre el 21 i el 23 d’octubre tindrà com a principals novetats una ruta acompanyada d’un ruc adaptada a senderistes amb diversitat funcional, l’ascens al Montsent de Pallars i una jornada de “fer comú” en que es recuperarà un mur de pedra seca.

20210904_1677-
photo_camera Festivals de Senderisme dels Pirineus // IDAPA // Anna Sastre

Els propers dies 21, 22 i 23 d’octubre, arriba el Senderi, el 2n Festival de Senderisme de Sort, la Vall d’Àssua i el Batlliu. El festival s’emmarca dins els Festivals de Senderisme dels Pirineus (FSP), una iniciativa de cooperació territorial que vol promoure el senderisme i posar en valor la tasca que realitzen els guies locals.  El Senderi, serà l’últim dels festivals d’aquest 2022, oferint un programa divers per gaudir dels colors de tardor del terme de Sort.

Una de principals novetats d’aquesta edició és la incorporació d’una activitat per a senderistes amb diversitat funcional, que busca fer del Senderi un festival inclusiu per a tots els públics i acostar la muntanya a aquest perfil de visitant. Aquesta activitat rememorarà l’ofici de traginer amb l’acompanyament d’un ruc. Una altra novetat respecte la primera edició és la incorporació d’una activitat més exigent per a amants de l’alta muntanya, amb l’ascens a l’emblemàtic cim del Montsent de Pallars (2.883m) ubicat a la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. La tercera novetat destacada és la recuperació d’un mur de pedra seca amb la tècnica tradicional, recuperant l’esperit de fer comú.

Pel públic familiar hi haurà una caminada a bocafoscant per conèixer els éssers mitològics i les llegendes del territori, el circuit d’orientació Lo Piquerot, dinamitzat pels alumnes del cicle formatiu d’esports de l’Institut Hug Roger de Sort, i després de l’èxit obtingut l’any 2021 tampoc podia faltar una activitat d’astronomia, enguany ubicada al poble de Llessui, destinació turística Starlight, acompanyada amb un tastet de productes locals.

Per les famílies més creatives, es realitzarà un taller inspirat amb el procés d’intervenció artística de Santí Moix a l’església de Sant Victor de Seuri. De fora cap endins, es descobrirà i plasmarà la magnífica natura de la Vall d’Àssua. També s’incorpora una ruta de “Les veus del Pamano” pels amants de la història i les novel·les.

Com que un dels reptes dels Festivals de Senderisme dels Pirineus és potenciar la gran tasca realitzada pels guies i intèrprets del territori, els quals aporten valor afegit a les excursions i activitats que es poden realitzar als entorns naturals del Pallars Sobirà, totes les activitats estan acompanyades per guies titulats del territori, expertes i experts en fauna, flora i cultura, entre d’altres, que t’aproparan a la realitat de la zona visitada, obrint les portes a una experiència més rica, profunda i única als visitants. El festival l’organitza l’Ajuntament de Sort amb el suport del Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Museu de Camins de la Vall de Siarb i l’Institut Hug Roger III de Sort.