El Suprem desbloqueja el projecte d'ampliació de Baqueira Beret cap al Pallars Sobirà

El tribunal ha revocat una sentència del TSJC contra un telecadira per ampliar les pistes d'esquí cap a la comarca veïna
Baqueira Beret al cap del port de la Boniagua
photo_camera El cap del port de la Boniagua, amb l'estació de Baqueira Beret tenyida de pols sahariana / Marta Lluvich

El Tribunal Suprem ha desbloquejat el projecte d'expansió de l'estació d'esquí aranesa Baqueria Beret cap al Pallars Sobirà. Al 2020 el TSJC ha dictar una sentència contra la construcció d'un telecadira que els responsables del complex de neu consideren fonamental per ampliar les pistes cap a la comarca veïna on, de fet, ja hi tenen una part del domini esquiable. Aquesta sentència es va dictar arran d'un recurs presentat per l'entitat ecologista Ipcena perquè el telecadira en qüestió travessa per uns terrenys de la zona perifèrica del Parc Nacional d'Aigüestortes i estany de Sant Maurici, però ara una resolució del Suprem ho ha revocat.

Tant l'estació de Baqueira Beret com l'Ajuntament d'Alt Àneu van presentar recurs contra la sentència del TSJC que ara ha estat revocada pel Suprem. Segons l'alt tribunal, aquesta no s'ajusta al dret de decisió de la Sala d'estimar la nul·litat de la figura de planejament impugnada per tots els particulars relatius al remuntador mecànic tipus 'R5bis' i al vessament d'aigües residuals al riu Bonaigua.

I es que el traçat d'aquest remuntador es va dissenyar per evitar els tancaments en dies de vent. El TSJC va considerar nul·la l'autorització de la Generalitat ja que va considerar que la normativa només permet usos i aprofitaments tradicionals en la zona protegida on està planificat. Un informe del Patronat d'Aigüestortes és favorable al pla de Baqueira però en canvi, el TSJC va rebutjar que l'estació aboqués aigües residuals al riu Bonaigua per protegir les llúdries. Pel Suprem, és la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) qui ha de decidir si es dona o no el permís.

Durant tot aquest temps l'estació aranesa no ha fet obres al sector en litigi mentre ha apostat per invertir en altres zones del complex.

Més a Pallars Sobirà