28.01.2022 |
Viure als Pirineus

PALLARS SOBIRÀ

Alins reivindica la cultura del ferro

Durant tres dies (6, 7 i 8 de juliol), tota la Vall Ferrera es troba immersa en aquest esdeveniment que explica les seves arrels i la importància històrica d'aquest mineral que li ha donat el nom. Durant el cap de setmana, els més de 80 forjadors participants en la Fira, elaboraran un projecte de forja conjunt que consistirà en la realització de bancs artístics forjats, que quedaran per a cada un dels sis pobles de la Vall Ferrera

foto_3373918
Alins ha esdevingut la capital pirinenca de la cultura del ferro. Foto: Marta Lluvich
Alins reivindica la cultura del ferro

En aquesta novena edició, la Fira del Ferro s'emmarca dins del Projecte Interreg POCTEFA PYRFER ''Pirineus de Ferro-Xarxa de Municipis del Ferro per a una Estratègia Turística Patrimonial i Sostenible', un projecte de cooperació transfronterera integrat per municipis de banda i banda del Pirineu. Enguany el país convidat serà Andorra. L'objectiu del projecte és donar a conèixer el patrimoni relacionat amb el ferro dels diferents municipis.

Els ajuntaments que en formen part del projecte POCTEFA són Campdevànol, l'administració que lidera el projecte; Ripoll, Besalú, Alins, Alpens, Arles Sur Tech, Syndicat Mixte Canigó Grand Site, Communauté d'Aglomération Pays Foix Varilhes, Communauté de Communes de la Haute Ariège i Communauté des Communes Haut Vallespeir.

Enguany, la IX Fira del Ferro Pirinenc d'Alins es centra en els 'Camins del Ferro' i fa especial èmfasi en les experiències al voltant del ferro més enllà de les nostres muntanyes. En aquesta nova edició, es posa el protagonisme a Andorra, un país que compta amb una història i un patrimoni molt ric al voltant del ferro, i que tindrà presència a la Fira amb diverses propostes i activitats.

Paral·lelament, la Fira comptarà amb un Mercat artesà i agroalimentari amb més de 30 parades de productes elaborats de forma artesanal i de proximitat, d'entre els quals s'hi podran trobar tant productes alimentaris com diverses artesanies.

En diversos espais de la Vall s'acolliran exposicions relacionades amb el ferro i la forja. També es realitzaran visites guiades a la Torre-presó dels Castellarnau, així com a l'antiga ferreria de Casa Ferrer d'Àreu. La Fira acollirà també una taula rodona que presentarà diverses experiències al voltant de la forja.

La programació adreçada als més petits juga un paper destacat a la Fira. A la zona de forja, de la mà de mestres forjadors els infants tindran l'oportunitat d'experimentar l'art de la forja en un taller gratuït.

Alins reivindica la cultura del ferro
Comentarios