FIRES I TRADICIONS

Alins celebra la Fira del Ferro i estrena un espai de formació de forjadors que vol ser referent

El primer curs s'ha fet coincidint amb la dotzena edició de la Fira del Ferro, aquest any sota el lema 'Som forja, som escola'.
Alins escola forjadors 1
photo_camera Una forjadora treballant a l'espai de formació de la forja a Alins / Marta Lluvich

 Alins, a la vall Ferrera, un dels indrets més importants del Pirineu en explotació siderúrgica, ha estrenat aquesta setmana un espai destinat a la formació de forjadors. En total set persones han participat en el primer curs que el mestre forjador Enric Pla hi ha impartit. La voluntat és que a partir d'ara es realitzin en aquest espai cursos i tallers durant tot l'any i es converteixi en un referent del país. El primer curs s'ha fet coincidint amb la dotzena edició de la Fira del Ferro, aquest any sota el lema 'Som forja, som escola'. La fira és un homenatge al llegat natural i cultural d'aquest territori i descobreix els secrets ancestrals que acompanyen el treball del ferro i la forja.

Enguany la Fira del Ferro posa la seva atenció en l'educació i pretén reivindicar la importància de la transmissió dels valors i del coneixement vinculats a la cultura local i la seva vinculació amb el ferro.

L'alcalde d'Alins, Manel Pérez, ha dit que aquest any la Fira recupera el seu format habitual després de la pandèmia, i el cap de setmana s'omplirà d'activitats i de forja en viu.

Forjadors procedents d'arreu de Catalunya, de diversos indrets de la península i també de l'altra banda del Pirineu, elaboraran un projecte de forja col·lectiu en què treballaran durant tot el cap de setmana als carrers d'Alins. La peça conjunta consistirà en una porta de ferro forjat per l'entrada de l'Escola d'Alins. En aquesta peça hi ha participat també els set forjadors que han participat en el curs de forja.

Alins escola forjadors 2
Una forjadora treballa, davant l'atenta mirada del mestre forjador, a Alins / Marta Lluvich

Marc Garriga, director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha explicat que l'espai de forja, únic del país d'aquestes característiques volen que es converteixi en una escola de forjadors. L'espai de forja és de propietat municipal i el Parc Natural de l'Alt Pirineu ajudarà en la seva gestió.

A part de la zona de forja en viu, la fira comptarà amb un mercat artesà i agroalimentari amb més de 30 parades de productes elaborats artesanals i de proximitat, entre els quals hi haurà tant productes alimentaris com artesania.

Xavi Llor, president de l'Associació Boscos de Ferro, ha contat que diferents espais de la vall acolliran exposicions relacionades amb el ferro i la forja, i es realitzaran itineraris guiats i visites a espais emblemàtics que permetran entendre i endinsar-se en la història de la Vall Ferrera i la seva vinculació amb el ferro. A més, al llarg del cap de setmana, el municipi d'Alins s'omplirà de propostes culturals: concerts, espectacles, activitats literàries i tallers infantils.

La Vall Ferrera és un dels indrets més importants del Pirineu en explotació siderúrgica. En aquest context, la Fira és un homenatge al patrimoni natural i cultural d'aquest territori.