FIRES I TRADICIONS

La Vall Ferrera celebra amb èxit la 12a Fira del Ferro Pirinenc d’Alins

La d’Alins és l’única fira i trobada del Pirineu català i de les poques a tot el país dedicada als artesans de la forja i el ferro, amb participants a nivell català, espanyol i europeu.
Diputació_Alins_3
photo_camera La Vall Ferrera celebra amb èxit la 12a Fira del Ferro Pirinenc d’Alins / Diputació de Lleida

El vicepresident primer de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre, ha participat aquest dissabte a la inauguració de la 12a edició de la Fira del Ferro Pirinenc d’Alins-Val Ferrera, que s'ha celebrat aquest cap de setmana a aquesta població del Pallars Sobirà. A l’acte també hi han participat l’alcalde d’Alins, Manel Pérez; el president de l’Associació Boscos de Ferro, Xavier Llor; el delegat territorial del Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez; el president del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Josep Quero; el director del Parc, Marc Garriga; i el mestre forjador, Xavier Martí. A més, ha estat acompanyat per Antoni Navinés, vicepresident tercer de la Diputació, i pel diputat Josep Ramon Fondevilla.

La d’Alins és l’única fira i trobada del Pirineu Català i de les poques a tot el país dedicada als artesans de la forja i el ferro, amb participants a nivell català, espanyol i europeu. És per això que, un any més, la Fira omplirà la Vall Ferrera d’activitats relacionades amb el ferro i la forja, fent un homenatge a la història d’aquest territori. Sota el lema ‘Som escola, som forja’, enguany el certamen posa el focus en l’educació i pretén reivindicar la importància de la transmissió dels valors i del coneixement vinculats a la cultura local i a la seva relació amb el ferro. Tot plegat amb l'objectiu que el ferro torni a ser el principal element de dinamització d'aquest territori.

Diputació_Alins_1
La Vall Ferrera celebra amb èxit la 12a Fira del Ferro Pirinenc d’Alins / Diputació de Lleida

Així, amb un recorregut que porta des de tallers siderúrgics de l'època romana amagats als boscos, fins arribar a la més punyent actualitat de l'art de la forja, hi ha previstos experiments siderúrgics, demostracions de les peces més apreciades forjades a mans dels artesans, tallers d'iniciació per adults i nens, conferències, rutes guiades, exposicions, visites teatralitzades, mercat d'artesans i de producte agroalimentari local, concerts i espectacles, entre d'altres activitats.

En el cas d’aquest dissabte, el programa incloïa l’activitat ‘Alins, l’època de les fargues’, una visita a edificis històrics que ha fet viatjar els presents a l’època dels Castellarnau, senyors del ferro, donant a conèixer la vida i la història de la farga catalana a la vall Ferrera. També hi ha previst el dinar popular de Fira i, a la tarda, l’activitat ‘Llegendes amb passió de foc’, amb l’escriptor Joan de Déu Prats, l’espectacle de circ ‘Envà’, de la companyia Amer i Àfrica, un tast de vins pallaresos al mercat d’artesania, concerts de Faneka, de Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic, i el sopar popular de Fira.

Diputació_Alins_2
La Vall Ferrera celebra amb èxit la 12a Fira del Ferro Pirinenc d’Alins / Diputació de Lleida

Pel diumenge, a més de diferents itineraris guiats i visites teatralitzades, s’han programat el taller infantil ‘L’oxidat del ferro, a càrrec del Laboratori L’Era, la presentació del llibre ‘La forja una tècnica optimitzadora’, del mestre forjador Xavier Martí, el dinar popular de Fira i, ja a la tarda, la 6a edició del Concurs de llançament de martell.