PALLARS JUSSÀ

La Xarxa de Viles del Llibre fa una crida als municipis pirinencs a agafar el relleu de la Pobla de Segur

Els organitzadors de la Vila del Llibre s’han mostrat tristos per la decisió de l’Ajuntament poblatà de renunciar al projecte. Tot i això, remarquen que la Xarxa està més viva que mai i asseguren que ja estan en negociacions amb diverses poblacions pirinenques per intentar que agafin el relleu de la Pobla de Segur. També fan una crida a altres municipis de la vegueria que puguin estar interessats en el projecte. 

Un moment de la Vila del Llibre de l'any 2019 (G.L.)
photo_camera Un moment de la Vila del Llibre de l'any 2019 (G.L.)

La Xarxa de Viles del Llibre ha fet una crida als municipis de l’Alt Pirineu i Aran a prendre el relleu de la Pobla de Segur i esdevenir Vila del Llibre. Ho han fet arran de la renúncia del municipi pallarès a ser-ho, després de dues edicions. En declaracions a Viure als Pirineus, el director de la Xarxa, Enric Bono, ha assegurat que, de fet, ja estan mantenint reunions amb importants poblacions pirinenques per tal que prenguin aquest relleu. I és que l’objectiu de la Xarxa és que hi hagi almenys una Vila del llibre a cada vegueria.

Bono s’ha mostrat trist per la renúncia del nou equip de govern de la Pobla de Segur a aquest certamen, ja que “la resposta del poble i del món editorial en les dues primeres edicions va ser molt bona”. En aquest sentit, ha remarcat que la Vila del Llibre atreia a un públic amb inquietud cultural i literària i omplia hotels i restaurants. A més, ha posat en valor que, “per primer cop es van portar al Pallars presentacions d’autors de primer nivell, com Rafel Nadal, entre d’altres”. 

El director de la Xarxa ha recordat que la iniciativa es va posar en marxa després que l’anterior equip de govern, també d’Esquerra, es posés en contacte amb ells per tal de trobar una alternativa al que es feia fins aleshores, la fira Promopallars. Bono ha explicat que des del consistori havien constatat que aquell model de fira estava esgotat i que calia trobar una alternativa. És per això que els van plantejar fer un canvi radical de concepte i apostar per un certamen lligat a la literatura. 

Bono també ha lamentat que la Pobla hagi renunciat a formar part del projecte Els encants del llibre, un espai estable de venda i recollida de llibre vell. En aquest sentit, ha remarcat que altres poblacions, com Cervera o Montblanc, que aquest any no podran assumir pressupostàriament l’organització de la Vila del Llibre, no han renunciat als Encants.

La Xarxa, “més viva que mai”

Bono també ha volgut deixar clar que, malgrat la baixa de la Pobla de Segur, la Xarxa de Viles del Llibre segueix “més viva que mai”. Així, ha explicat que a l’edició que tindrà lloc a finals de febrer i principis de març a l’Escala, es donarà a conèixer una nova Vila del Llibre. També ha deixat clar que Cervera encara no ha renunciat a poder tornar-la tornar a acollir i que Bellprat va deixar de fer-ho per decisió dels mateixos organitzadors.