07.12.2022 |
Viure als Pirineus

MEMORIAL DEMOCRÀTIC

La Vall Fosca ret homenatge a Feliu Jaumot, víctima de l'horror nazi

Va morir l'any 1941 al camp de concentració de Gusen-Mauthausen
Felip Jaumot
Foto de Feliu Jaumot Montané / govern.cat
La Vall Fosca ret homenatge a Feliu Jaumot, víctima de l'horror nazi

L’Ajuntament de la Torre de Cabdella (Pallars Jussà) i el Memorial Democràtic reten homenatge aquest proper diumenge a Feliu Jaumot Montané, un veí de la localitat que va morir amb 32 anys al camp de concentració Gusen-Mauthausen l’any 1941. L’acte d’homenatge començarà a partir de les 11.30 hores a la plaça del Portal de la Pobleta de Bellveí. L’historiador Josep Calvet farà una aproximació biogràfica a la seva figura i posteriorment el Memorial Democràtic i l’Ajuntament instal·laran una placa de reconeixement a la seva casa natal. Amb el nou plafó, l’espai quedarà integrat a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica, que agrupa diferents indrets testimonis de la nostra història recent.

Un soldat republicà

Feliu Jaumot Montané va néixer a la Pobleta de Bellveí l’any 1909. Durant la Guerra Civil, militava al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i es va incorporar al front quan la seva lleva va ser mobilitzada per part de l’exèrcit de la República.

Al gener de 1939, davant l’imminent final de la guerra , va iniciar la retirada cap a França. Va arribar a Prats de Molló creuant el coll d’Ares, el punt per on van passar a l’exili prop de cent mil espanyols.

Setmanes després, el mes d’abril, va ser traslladat al camp d’internament d’Agde, i quan en va sortir va treballar a Lilla, al nord de França, prop de la frontera amb Bèlgica.

Pres numero 9.348

Després de l’ocupació nazi de França, va ser detingut pels alemanys. Primer el van internar al camp de presoners de guerra Stalag I-B, de Hohenstein, una petita ciutat de Prússia Oriental que avui pertany a Polònia.

A l’agost de 1940 va ser traslladat al camp de concentració de Mauthausen, a Àustria, en un comboi integrat per 168 espanyols. Se li va assignar el número de matrícula 3.562. Poc després el van traslladar al subcamp de Gusen, on va rebre el número de matrícula 9.348.

Feliu Jaumot va morir a Gusen el 24 de juny de 1941, uns dies després de fer 32 anys i havent passat deu mesos patint l’horror dels treballs forçats.

El complex Mauthausen-Gusen

El complex de Mauthausen-Gusen va ser un lloc de destí sobretot de presoners polítics. Quan el camp de Mauthausen va estar ple, es va obrir a menys de 5 quilòmetres el subcamp de Gusen I. L’any 1944, se n’obririen encara dos més: Gusen II i Gusen III.

Tot i que no hi ha xifres exactes, alguns estudis situen en unes 125.000 persones el nombre mínim de víctimes mortals en aquest complex, de les quals unes 936 eren catalanes.

La Vall Fosca ret homenatge a Feliu Jaumot, víctima de l'horror nazi
Comentarios