29.11.2022 |
Viure als Pirineus

FIRES I MERCATS

La Vall Fosca recupera amb èxit de participació la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí

El Concurs Comarcal de Cavall Pirinenc Catalàés un espectacle molt esperat, on els ramaders passegen els cavalls, perquè els jutges en puguin valorar les qualitats.
Fira de la Pobleta de Bellveí 1
Fira de la Pobleta de Bellveí / vallfosca.cat
La Vall Fosca recupera amb èxit de participació la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí

El tret de sortida de la Fira de la Pobleta de Bellveí va ser la 6a jornada de transferència sobre La llet i els formatges del Pallars, organitzada per l’Escola Agrària, i que va tenir lloc l’1 d’octubre. En aquesta jornada es va parlar sobre les característiques i propietats nutricionals de la llet, amb Cristina Subias, i Josep Font del Tros de Sort va explicar es diferents característiques organolèptiques del formatge. La jornada va finalitzar amb un tast dirigit i seguint les mesures sanitàries adequades.

El 2 d’octubre es va celebrar la 7a edició del Concurs Comarcal de Cavall Pirinenc Català, amb una quarantena d’exemplars, procedents de deu explotacions del Pallars Jussà. El concurs comarcal és un espectacle molt esperat, on els ramaders passegen els cavalls, perquè els jutges en puguin valorar les qualitats. Els animals premiats dins d’aquest concurs comarcal de cavall, són els que després participen al Concurs Nacional de Cavall Pirinenc Català, que enguany se celebra a Vilaller, el 20 de novembre.

Fira de la Pobleta de Bellveí 5

El delegat territorial del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, va visitar la fira aquest dia i va participar al lliurament de premis del Concurs d’Animals de Raça Bruna dels Pirineus, juntament amb l’alcalde i la directora de la Fira, i el diputat Josep Ramon Fondevilla, el president de l’Associació professional d'equí de muntanya Pirineus  Albert Castells, i la coordinadora Territorial d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a l'Alt Pirineu i Aran, Núria Fontanet.

En el discurs dels ramaders, van reivindicar la manca de compromís amb el sector des des del Departament d'Agricultura, posant èmfasi en què en el nou nom de la conselleria, Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, desapareix del tot la ramaderia. També van expressar el seu malestar per la presència de fauna salvatge com els voltors o l’ós que amenacen els ramats, i la manca d’atenció del departament en aquesta problemàtica del atacs de fauna salvatge.

Fira de la Pobleta de Bellveí 2

Per la seva banda, l’alcalde la Torre de Capdella, Josep M. Dalmau, va ser crític també amb el departament i va mostrar tot el seu suport al sector ramader.
La tarda del dissabte es va triar una activitat a l’aire lliure que va consistir en un taller i demostració de gossos pastor amb Ricard Torras, i que va despertar la curiositat de molts assistents.

I el diumenge 3 d’octubre va tenir lloc el 23è Concurs d’Animals de Raça Bruna dels Pirineus, amb una cinquantena de vaques de diferents races, d’una quinzena d’explotacions, la majoria del municipi. El mateix dia també s’exposen altres races de vaca com són la llemosina, salers i flevick.

Fira de la Pobleta de Bellveí 3

Durant els dos dies, els més petits van trobar un espai pensat i dissenyat especialment per a ells, la Fireta, que per motius sanitaris es va treure de l’interior del poble i es va instal·lar en un espai més oberts’ubicarà a la plaça major de la Pobleta. A la Fireta, els nens i les nenes podran jugar i participar en els diferents tallers que s’hi organitzaran. Aquest any també oferim un taller molt especial d’elaboració artesanal de paper el diumenge al matí.

A la fira també es van poder veure demostracions d’oficis com les puntaires de la Vall Fosca, el matalasser, ferrador, cisteller o la demostració de sabó de casa de la mà dels veïns i veïnes de la Pobleta.

Fira de la Pobleta de Bellveí 4

Un exercici de memòria

El Museu Hidroelèctric de Capdella, juntament amb les veïnes de la Pobleta, van presentar l’exposició, Lo Cosidor creada especialment per aquests dies de fira. L’exposició que estarà oberta els caps de setmana durant tot el mes d’octubre, està dedicada als cosidors, espais on les joves cosien els vestits que s’estrenaven per les grans celebracions.

Fira de la Pobleta GUANYADORS CONCURS BRUNA PIRINEUS

La Vall Fosca recupera amb èxit de participació la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí
Comentarios