VIOLÈNCIA MASCLISTA

Unes 150 persones es concentren a la Pobla de Segur per condemnar el crim masclista de Torallola

Verge demana prendre consciència del fet que només s'hagin registrat dos mesos sense feminicidis aquest 2023
La Pobla de Segur Violència masclista 1
photo_camera Unes 150 persones es concentren a la Pobla de Segur per condemnar el crim masclista de Torallola / Ignasi Gómez

Unes 150 persones s'han concentrat aquest dissabte davant l'ajuntament de la Pobla de Segur per condemnar el crim masclista de Torallola, al nucli de la Conca de Dalt (Pallars Jussà). L'acte ha aplegat veïns i autoritats que han mostrat el seu rebuig a la violència masclista i han recordat la víctima, de 28 anys, amb un respectuós minut de silenci. A l'acte hi ha assistit la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que ha demanat "prendre consciència" del fet que enguany només s'hagin registrat dos mesos "sense haver de lamentar un feminicidi i plorar una dona". Per això, ha demanat una "societat combatent" i un procés "d'escolta activa" a les dones. El consistori de Conca de Dalt ha decretat un dia de dol oficial.

"Prenguem consciència del que implica que enguany només hàgim estat dos mesos sense haver de lamentar un feminicidi i sense haver de plorar una dona. És la dimensió de la violència estructural que patim les dones pel sol fet de ser dones", ha dit Verge, que ha recordat que hi ha 127 víctimes en la darrera dècada.

La Pobla de Segur Violència masclista 2
A la concentració hi ha assistit la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge / Ignasi Gómez


La consellera d'Igualtat ha instat novament a articular una "societat combatent" que lluiti diàriament contra les violències masclistes. En aquest sentit, ha demanat la implicació de tothom per fer un procés "d'escolta activa" a totes les dones del nostre entorn que puguin patir una situació de violència masclista. "No posar-les en qüestió i si senten por o se senten culpables, recordar-los que l'única responsabilitat és la de l'agressor", ha manifestat Verge.

Així mateix, la consellera ha encoratjat a tothom a fer ús del telèfon d'atenció permanent per a les dones que pateixen una situació de violència masclista. "Fem aquesta trucada", ha dit. "No hi ha violència petita, totes les violències masclistes són rellevants i necessitem que tothom prengui partit per poder-les evitar", ha conclòs Verge.

La Pobla de Segur Violència masclista 3
Unes 150 persones es concentren a la Pobla de Segur per condemnar el crim masclista de Torallola / Ignasi Gómez


(Les dones que pateixen una situació de violència disposen del servei d'atenció permanent al número 900 900 120, gratuït i confidencial. També poden trucar al telèfon d'emergències 112)

Autoritats del territori i veïns condemnen el crim

A l'inici de la concentració davant l'ajuntament de la Pobla de Segur, dues representants del col·lectiu feminista del Pallars Jussà han llegit un manifest reivindicatiu per rebutjar el crim masclista acompanyades dels alcaldes de la Conca de Dalt, Marc Sans i de la Pobla de Segur, Marc Baró, així com del delegat del Govern a l'Alt Pirineu, Josep Castells, la mateixa consellera Verge i altres representants institucionals del territori. Tots ells han mostrat el seu rebuig al crim i la seva "consternació" pels fets. Per la seva part, Sans ha recordat que l'ajuntament de la Conca de Dalt ha decretat un dia de dol oficial dilluns vinent, 13 de novembre.

La Pobla de Segur Violència masclista 4
Unes 150 persones es concentren a la Pobla de Segur per condemnar el crim masclista de Torallola / Ignasi Gómez

Tot seguit, les 150 persones que s'hi han concentrat, entre els quals veïns, però també agents de la policia local i Mossos d'Esquadra, han fet un minut de silenci que ha finalitzat amb forts aplaudiments.

Per aquest crim, els Mossos van detenir a finals d'octubre un veí de la Pobla de Segur amb qui la víctima tenia una relació sentimental. Es tracta d'un home, de 46 anys i amb nombrosos antecedents policials, que està en presó provisional, comunicada i sense fiança des de llavors. El feminicidi es va confirmar amb les proves d’ADN, que van confirmar la identitat de la víctima. La dona havia desaparegut al maig i va ser trobada enterrada en un hort de Torallola.