AGRICULTURA

L'anàlisi de les plantacions experimentals del Pallars Jussà, sense resultats concloents per la sequera

L'estudi evidencia una lleu millora en les finques on el sembrat ha estat d'intensitat intermèdia
Proves experimentals sequera 2
photo_camera Parcel·la experimental amb producció de farratges, cereals i llegums ecològiques a Talarn / Marta Lluvich

Els resultats de l'anàlisi del primer any de les finques experimentals del Pallars Jussà no han estat molt determinants per culpa de la situació de sequera, la gran protagonista d'aquesta campanya. L'estudi s'ha basat en l'afectació del maneig del sòl en la productivitat i desenvolupament dels cultius. Laura Rueda, tècnica de la consultoria agrícola l'Espigall, ha explicat que els primers resultats apunten a què un maneig intermedi seria el més beneficiós. Així, ha insistit que aquests s'hauran de corroborar en les pròximes dos campanyes de sembra. El Pallars Jussà compta amb tres parcel·les experimentals a Salàs de Pallars, Sant Esteve de la Sarga i Talarn.

A les finques experimentals s'ha sembrat ordi, favó, llenties i espelta ecològica. El projecte té com a objectiu veure el comportament d'alguns cultius, que ara se sembren de forma minoritària, i busca noves formes de gestió del sòl. El professor de Sòls de la Universitat de Barcelona, Joan Romanyà, ha dit que l'estudi ha determinat que l'espelta ha estat la que millor s'ha adaptat a les tres tipologies de sembra. També ha argumentat que segurament és perquè "deu tenir un patró d'arrelament potent, en comparació amb l'ordi".

Parcel·les experimentals Pallars Jussà Marta lluvich
Laura Rueda ha presentat el resultat de l'estudi de les parcel·les experimentals Pallars Jussà / Marta Lluvich

Una línia de treball iniciada l'any 2019

Des del 2019 existeix una línia de treball al Pallars Jussà que té per objectiu la dinamització del sector agrari com a estratègic. Les accions que s'hi fan pretenen abordar el repte del relleu generacional, tot facilitant la incorporació de noves persones en el sector i treballar alhora per la millora de la competitivitat de les explotacions actuals amb possibilitat de disposar de més superfície agrícola.

En el marc d'aquesta línia de treball, es va identificar que cal acompanyament del sector agrari per donar seguretat, generar confiança i afrontar el repte de la transició dels cultius cap al valor afegit i la qualitat de manera col·lectiva i acompanyada.

Fins ara, l'estudi de cultius a camp ha contribuït a demostrar la seva potencialitat productiva mitjançant la implantació de cultius que s'adapten a l'afectació del canvi climàtic. El projecte de les parcel·les està impulsat per Pallars Actiu, amb la col·laboració de diferents explotacions agrícoles de la comarca.