En aquestes eleccions municipals, a Tremp es presenten un total de set candidatures, un fet històric per la capital del Pallars Jussà. Compromís per Tremp repeteix amb la diputada Sílvia Romero com a candidata; l'actual alcaldessa, Maria Pilar Cases, es torna a presentar amb una llista totalment renovada i Junts per Tremp presenta nou candidat; Quim Delgado. Romero confia "mantenir la confiança dels trempolins" que fa quatre anys ja li van atorgar sis regidors. Un pacte entre ERC (quatre regidors) i Junts (tres regidors) van fer alcaldessa a Cases. Amb la incorporació de quatre candidatures noves caldrà veure com quedarà la distribució del ple del consistori i quins pactes postelectorals hi haurà per governar.
Les quatre candidatures noves són: Sumem per Tremp amb Diego Palomares de candidat; Ara Tremp-Pacte Local amb Josep Fillat al capdavant de la llista; el Partit Popular que es torna a presentar a tremp vuit anys després amb la candidata Susana Torrejón; i VOX, amb Alejandro Javier Corona, formació que es presenta per primer cop a la capital del Pallars Jussà.
El PSC és el partit més votat des del 2011 que no ha pogut governar
El PSC des del 1995 ha guanyat totes les eleccions i l'any 2007, liderant la candidatura l'històric Víctor Orrit va aconseguir la majoria absoluta, la primera des de la represa democràtica. Des d'aleshores, les tres legislatures posteriors (dues liderades per Orrit i una per Romero) els socialistes han guanyat tant en nombre de vots com en nombre de regidors, però el pacte entre CiU i ERC (2015 i 2011) i ERC i Junts (2019) van fer que els socialistes es quedessin a l'oposició.
Ara Romero opta a l'Ajuntament de Tremp amb els actuals sis regidors al consistori, que han estat a l'oposició aquesta darrera legislatura. Una majoria absoluta frenaria el pacte entre ERC i Junts que la van deixar fora de l'alcaldia el 2019. Per contra, la republicana Cases vol revalidar com a alcaldessa amb una llista força renovada amb la voluntat de "de continuar governant i transformant el municipi".
Junts compta amb un candidat nou: l'advocat Quim Delgado. La candidata d'ara fa quatre anys, Anna Ritz, va deixar el càrrec de primera tinent d'alcaldia a mig mandat al·legant "motius personals".
Residència Fiella
Aquesta legislatura ha estat marcada per la pandèmia i en el cas de Tremp més especialment per la mort de 64 persones a la residència Fiella de gent gran. El cas està judicialitzat i ja hi ha hagut declaracions de testimonis al Jutjat de Tremp. Hi ha dues causes obertes; una contra l'exdirectora i una extreballadora del centre per homicidi imprudent i tracte degradant i l'altra contra l'exdirectora i la Fundació de la residència, per un delicte contra la seguretat en el treball.
Salut va intervenir la residència i la gestió va passar a mans de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS). La primera onada va obligar a habilitar un hostal-hospital a Tremp amb vuit malalts, i en la segona onada l'alberg municipal es va habilitar també com a hospital per alliberar llits de l'Hospital Comarcal del Pallars.
Parcs solars
Un dels reptes del pròxim ajuntament serà afrontar les tensions que han provocat els projectes per a la instal·lació de parcs fotovoltaics a la Conca de Tremp. La plataforma Salvem Lo Pallars amb l'eslògan 'Renovables sí, però no així', ha obligat els partits a posicionar-se i qui surti de les eleccions del 28-M així ho haurà de fer.
L'alcaldessa diu que hi està "absolutament en contra", i ha promogut des del Geoparc Orígens, que presideix, una regulació urbanística per als municipis de la zona per delimitar els punts on es poden instal·lar plaques.
L'Ajuntament de Tremp va suspendre l'any passat les llicències per a nous parcs, amb els vots a favor d'ERC i Junts, i l'abstenció de Compromís. Aquest dimarts, l'Ajuntament ha aprovat per unanimitat de totes les formacions la modificació inicial del pla urbanístic per regular la instal·lació de parcs solars en sòl no urbanitzable del municipi.
Geoparc Orígens
L'any 2018 la Conca de Tremp i municipis veïns rebien el reconeixement de la Unesco; certificat que revalidaven el 2022. Aquesta àrea formada per 19 municipis, amb seu a Tremp, és una de les grans apostes turístiques del municipi. La presidència del Geoparc recau a l'alcalde de Tremp. Està previst que aquest any s'estreni un museu a l'aire lliure on es reconstruirà la formació dels Pirineus d'una forma immersiva.
El visitant podrà conèixer com eren els darrers dinosaures que van viure a Europa, així com el patrimoni cultural del territori gràcies a la utilització de tècniques de realitat virtual i augmentada.
Reg de la Conca de Tremp
El nou Programa d'encàrrec d'actuacions (PEA) d'infraestructures de la Generalitat inclourà la modernització i ampliació del reg de la Conca de Tremp. Es tracta d'una reivindicació històrica dels regants, davant d'una construcció que porta aturada més de deu anys. La infraestructura que abasteix ara els regants té més de 100 anys i no permet els pagesos ni monitorar el reg, ni optimitzar la feina. La zona de reg comprèn els termes municipals de Castell de Mur, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, Llimiana, Talarn i Tremp. Les obres han de permetre ampliar les aproximadament 1.800 hectàrees actuals a més de 4.500.
Aquesta petició és una vella reivindicació que legislatura a legislatura els regants porten a qui govern a l'Ajuntament de Tremp i municipis veïns. D'aquesta obra en depèn el futur de molts joves, segons els regants. Qui governi Tremp hauria de veure com aquestes obres es fan realitat, després d'anys de lluita.