AGRICULTURA

La sequera farà que els resultats de les parcel·les experimentals del Jussà siguin "anòmals"

En finques on es recollia uns 5.000 quilos de cereal aquest any tot just se'n faran uns 500
Proves experimentals sequera 1
photo_camera Parcel·la experimental amb producció de farratges, cereals i llegums ecològiques a Talarn / Marta Lluvich

El Pallars Jussà compta amb tres parcel·les de cultius experimentals ubicades a Salàs de Pallars, Sant Esteve de la Sarga i Talarn amb l'objectiu de conèixer el comportament i implantar nous cultius per trobar solucions a la baixada de rendiment agrícola que el canvi climàtic produirà. Durant una visita de camp a la parcel·la de Talarn, Jordi Puig, assessor agrícola, ja ha avançat que els resultats d'aquest any seran totalment anòmals per culpa de la sequera. A les finques s'hi va plantar farratges, cereals i llegums ecològiques per veure el seu comportament. Puig ha explicat que en finques on es recollien uns 5.000 quilos de cereal aquest any seran solament uns 500.

Per tal de sensibilitzar als pagesos per conèixer nous cultius i noves formes de treballar la terra s'ha creat el projecte 'Converses al tros'. Periòdicament, des de Pallars Actiu, impulsor del projecte, s'organitzen sortides de camp per comprovar l'evolució dels sembrats. A banda de veure el comportament d'alguns cultius que ara se sembren de forma minoritària, també es busca noves formes de gestió del sòl.

Proves experimentals sequera 2
Parcel·la experimental amb producció de farratges, cereals i llegums ecològiques a Talarn / Marta Lluvich

Les finques experimentals suposen unes tres hectàrees de terreny entre els tres municipis i els cultius elegits són cereal i lleguminosa, concretament ordi, espelta, llentia i favó. Tot i que encara és d'hora per saber-ho, i a falta d'uns resultats definitius, ja s'evidencia que les lleguminoses estan pitjor que els cereals. I dins dels cereals, l'espelta molt pitjor que el blat.

Per tot, Jordi Puig lamenta que els resultats d'aquest any no seran representatius. Els estudis es faran, però s'haurà de valorar si compatibilitzar-los o no en l'estudi definitiu que té una durada de tres anys.

Converses al tros Pallars Jussà 1
Visita a les parcel·les experimentals de Talarn amb producció de farratges, cereals i llegums ecològiques, dins el projecte 'Converses al Tros' / Marta Lluvich

La visita d'aquesta setmana, dins el cicle 'Converses al Tros' s'ha fet a la finca Casa de Miravet (Talarn) per comprovar com els treballs de sòl afecten la seva estructura. També s'hi ha fet prospeccions manuals i proves de camp per veure els canvis entre tractaments.

L'acció s'emmarca en el Programa de suport als territoris amb més necessitats de reequilibri territorial i econòmic: projecte Treball a les Comarques, coordinat pel Consell Comarcal del Pallars Jussà.

comentaris
Més a Pallars Jussà