27.09.2022 |
Viure als Pirineus

CULTURA POPULAR I TRADICIONAL

Tot a punt per la 41a Diada dels Raiers de la Noguera Pallaresa

Un any més, la Pobla es vesteix de gala el primer cap de semana de juliol per commemorar l’antic ofici de raier, que traginava la fusta del Pirineu a la plana pel riu.

Raiers la Pobla 2
Imatge d'un grup de participants en una edició anterior de la Diada dels raiers/lapobladesegur.cat
Tot a punt per la 41a Diada dels Raiers de la Noguera Pallaresa

La festa ja comença el divendres amb la tallada del pi, la girellada popular i els balls i danses dels raiers. Aquest any, el divendres es durà a terme l’espectacle de nit “Quan no tocàvem a terra” que estarà acompanyat d’un Castell de focs. 

Dissabte es viurà un dia carregat d’activitats que ja començaran de bon matí amb l’Espardenyada, una caminada popular que acaba amb un bon esmorzar de forquilla per a tots els participants. De nou, els més petits de la casa podran participar a l’Espardexics, una versió adaptada als infants de l’Espardenyada. Aquells que no participin a l’espardenyada podran acostar-se, a partir de les 11 del matí, a l’Espai Raier, on es faran visites guiades. 

Enguany podreu tornar a fer equilibris amb la “Biga Boja” i, pels qui no es vulguin mullar, hi haurà vermut musical a càrrec d’Aires del Montseny. A més, la tarda de dissabte  recuper el concurs de barranqueig, que estarà amenitzat per la batucada La Liem. Finalment, el sopar popular, que aplega més de 500 persones, donarà pas a la nit de festa amenitzada per l’orquestra Saturno. 

El diumenge al matí tindrà lloc l’acte central de la festa amb la baixada de raiers des de la presa de Llania fins al Pont de Claverol. Les embarcacions sortiran a les 11.30 de la presa i, durant tot el matí, hi haurà el Bus Rai que portarà els visitants als llocs des d’on es pot observar millor la baixada. L’arribada és a les 13.30 al Pont de Claverol i el dinar popular obert a tothom posarà punt i final a la XLI Diada dels Raiers.

Tot a punt per la 41a Diada dels Raiers de la Noguera Pallaresa
Comentarios