FERROCARRILS

La tercera unitat del tren de la Pobla de Segur es preveu que entri en funcionament al maig

Aquest dimecres s’ha celebrat la primera reunió de la Comissió de Seguiment de la línia Lleida – La Pobla de Segur de la legislatura
Tren de la Pobla Unitat 331
photo_camera Zona de pis baix d'un comboi sèrie 331, utilitzat a la línia de la Pobla de Segur/ Bernat Borràs

Aquest dimecres al matí s’ha celebrat la primera reunió de la Comissió de Seguiment de la línia Lleida – La Pobla de Segur de la present legislatura.

Les xifres mostren que al 2021 un total de 207.367 usuaris van utilitzar la línia, una xifra que s’aproxima a la del 2019, i que representa un augment del 98,06% respecte l’any 2020 (quan foren 104.697). Les dades mostren que els índexs màxims d’utilització del servei durant l’any s’assoleixen entre els mesos de maig a octubre, coincidint amb el servei turístic del Tren dels Llacs.

Les xifres de puntualitat han ascendit fins al 99,37%, superiors a l’objectiu marcat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, operador del servei ferroviari. Pel que fa a l’índex de satisfacció de l’usuari són del 79%, el més alt de les línies d’FGC. Durant la comissió s’ha exposat un anàlisi de l’accident del passat 12 de març de 2021 en que una de les unitats va col·lidir contra un allau de pedres i terra entre les estacions de Santa Linya i Àger (comarca de la Noguera), i que es va solucionar en el termini d’un mes amb la reparació de la unitat accidentada i l’estabilització de la vessant. En aquest sentit, cal destacar que Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, ha instal·lat un nou sistema de detecció automàtic de caiguda de blocs i esllavissades en cinc trams del recorregut.

Tren de la Pobla Unitat 331
Un comboi del tren de la Pobla de Segur / FGC

Pel que fa a altres actuacions de manteniment i millora en les infraestructures destaquem la restauració ambiental en talussos, actuacions diverses de reparació, impermeabilització i drenatge en túnels, col·locació de baranes de seguretat en ponts i passos, reparació de ponts, renovació de la superestructura de via i drenatge en 9 túnels, rehabilitació d’encarriladores, consolidació i rehabilitació d’edificis i accessos, millores en la senyalització i rehabilitació de passos a nivell.

Com a notícia destacada es preveu l’arribada de la tercera unitat 331 el proper 10 de març a l’estació del Pla de Vilanoveta (Segrià), on es preveu que entri en servei el mes de maig, després de la finalització del període de proves.

Tren dels Llacs

La temporada 2021 del tren turístic dels llacs ha comptat amb 22 circulacions del tren històric, amb una ocupació del 70,7%; i del 98,33% en el tren panoràmic, fet que fan una ocupació global de 4.709 visitants, i que representa el 72,22% del total. En aquest sentit, cal posar en context que, per causa de les restriccions per la pandèmia del SARS-CoV-2 no es van poder realitzar circulacions durant el mes d’abril de 2021. Conjuntament amb els ajuntaments de Balaguer i la Pobla de Segur s’han establert mecanismes de promoció turística del territori. A la sessió hi ha participat la presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Marta Subirà; el delegat territorial del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez; el director de FGC Operadora, Oriol Juncadella; el cap de la línia Lleida – La Pobla de Segur, Emili Monsó; una representant de la Diputació de Lleida; l’alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal; l’alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró; el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Mª Mullol; un representant de la Paeria de Lleida, l’Ajuntament de Tremp i un representant sindical

comentaris