17.08.2022 |
Viure als Pirineus

El telefèric de la Vall Fosca inaugura divendres la temporada d’estiu

Aquesta instal·lació, propietat d’Endesa i construïda per atendre les necessitats de transport de la central hidràulica d’Estany Gento, es converteix, durant l’estiu, en la porta d’accés a una trentena d’estanys, nombrosos itineraris de senderisme i paisatges únics de gran bellesa dins l’entorn natural del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. La gestió de la instal·lació en aquest període la realitza l’Ajuntament de la Torre de Capdella i després que la Direcció de Transports i Mobilitat hagi certificat, aquest dimarts, que reuneix totes les condicions de seguretat i funcionament necessàries per a passar a ús públic.
IMG_2729_
El telefèric de la Vall Fosca inaugura divendres la temporada d’estiu
El telefèric de la Vall Fosca inaugura divendres la temporada d’estiu

El Telefèric permet que els visitants accedeixin a la tercera porta del Parc Nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici salvant un desnivell de 450 m. Al 2021, va registrar la xifra de més de 25.000 passatgers en un total de 1.094 trajectes realitzats, el quart any de la història amb més passatgers. El servei de telefèric va lligat amb el servei del bus del Parc, que donarà servei fins al 30 de setembre, de la Pobla de Segur a Sallente, per facilitar l’accés al Parc Nacional en transport públic.

Aquest any, s’ha reforçat el sistema de venda online dels tiquets del telefèric i del museu amb una nova web. Els tiquets del telefèric es podran comprar conjuntament amb l’entrada del Museu Hidroelèctric de Capdella, visita imprescindible per conèixer millor el paisatge que es veu a la zona dels estanys. Al Museu també es pot visitar l’exposició temporal “Enfilant l’agulla. Indumentària tradicional de la Vall Fosca”. Es tracta d’una exposició sobre el vestir tradicional a la Vall Fosca durant el segle XIX, que es podrà visitar de manera gratuïta de dimarts a diumenge en l’horari del Museu, del 1 de juliol al 16 d’octubre del 2022.

Pel que fa a les mesures COVID, continuarà sent obligatòria portar la mascareta dins del telefèric, ja que es tracta d’un transport públic. Com cada any, s’oferirà servei de bar i restaurant: al peu del telefèric, Vall Fosca 1.750 i a l’arribada a Estany Gento, Telefèric 2.200.

El telefèric serà també el protagonista del 7è Festival de Senderisme Vall Fosca – Pirineus, que se celebrarà del 7 al 10 de juliol, i que inclou en el seu programa, activitats vinculades amb el telefèric i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, com una observació del cel nocturn a més de 2000 m, en aquesta zona declarada Starlight per la UNESCO, o una excursió teatralitzada fins a Colomina amb el director de les obres de connexió dels estanys, l’enginyer suís Albert Keller.

Un telefèric lligat a la construcció de la central hidroelèctrica reversible Sallente-Estany Gento

La funció principal del telefèric –que l’any 1986 era considerat el telefèric de major càrrega del món, ja que pot transportar fins a 25.000 quilos de pes– és salvar el desnivell entre Sallente i Estany Gento, tant per a persones com per a materials, amb un recorregut de 700 metres que es fa en poc més de 10 minuts. L’estació inferior està ubicada a la cota 1770, a tocar de la subestació de Sallente, i la superior a la cota 2140, a prop d’Estany Gento.

El telefèric va ser construït l’any 1981 per l’antiga Fecsa –actual Endesa– per la construcció de la CHR i millores de la presa d’Estany Gento. L’any 1991 Endesa va decidir obrir al públic l’aparell durant els mesos d’estiu, de manera que, mitjançant un conveni, la gestió de les visites i serveis ho gestiona l’Ajuntament de la Torre de Capdella.

Informació sobre horaris i venda online a www.vallfosca.net

El telefèric de la Vall Fosca inaugura divendres la temporada d’estiu
Comentarios