GEOLOGIA

S’esfondra la Roca del Bolet, una formació geològica que era tot un símbol d'identitat de Figuerola d’Orcau

Coincidint amb el Festival de Senderisme de la Conca de Dellà,  l'Ajuntament celebrarà un homenatge i oferirà una explicació històrica sobre la formació de la Roca del Bolet.
Roca del Bolet de Figuerola d'Orcau
photo_camera El passat dimarts va col·lapsar la Roca del Bolet de Figuerola d'Orcau / @kike_herrero

La nit de dimarts a dimecres es va esfondrar la coneguda Roca del Bolet de Figuerola d'Orcau, al Pallars Jussà, una formació geològica en forma de bolet que s'havia convertit en un espai emblemàtic i símbol d'identitat a la zona.

L'esfondrament no va provocar danys personals, però sí que ha obert un debat sobre què s'ha de fer en aquest espai --ara buit-- que durant dècades havia atret l'atenció de locals i visitants.

Roca del Bolet de Figuerola d'Orcau 3
Roca del Bolet de Figuerola d'Orcau abans de l'esfondrament 

La Roca del Bolet estava situada a la zona coneguda com el Mont de Conques i, popularment, se la definia com "el bolet més antic del món". En realitat, es referien a una formació natural rocosa que els geòlegs anomenen pilar coronat, una gran roca de travertí que s'aguantava sobre una columna d'argila.

El pas dels anys l'ha anat erosionant fins que ha acabat cedint. Una "notícia trista" per als veïns que hi havien passat molts moments de les seves vides, com explica Jeannine Abella, alcaldessa d'Isona i Conca Dellà, municipi on pertany Figuerola d'Orcau:"Era un símbol molt estimat pel poble i per tota la comarca. És un fenomen natural que no ens agrada, però que sabíem que havia de passar, perquè les roques, en certa manera, també moren."

Roca del Bolet de Figuerola d'Orcau 2
La nit de dimarts a dimecres es va esfondrar la coneguda Roca del Bolet de Figuerola d'Orcau / @IsonaConcaDella

Des del Geoparc mundial Unesco Orígens han apuntat que "sens dubte, és una notícia trista la pèrdua de la Roca del Bolet de Figuerola d'Orcau, una escena natural emblemàtica i fotografiada que ha captivat moltes persones al llarg dels anys", tot afegint que "aquests esdeveniments ens recorden que vivim en un planeta dinàmic on la constant evolució de la natura segueix el seu curs". Des del Geoparc mundial Unesco Orígens diuen que "és un recordatori de la fragilitat dels nostres entorns naturals i de la importància de la conservació i la preservació d'aquests. Això ens pot inspirar a valorar i protegir els llocs naturals que encara tenim".

L'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà ja ha demanat assessorament del geoparc, des d'on s'ha desaconsellat reconstruir-la. Com a alternativa, plantegen recrear-la amb altres materials o instal·lar panells explicatius. Una decisió que, en qualsevol cas, prendran d'acord amb el propietari de la zona --que és privat-- i amb el conjunt de la població.

Coincidint amb el Festival de Senderisme de la Conca de Dellà, el primer cap de setmana de juny, l'Ajuntament celebrarà un homenatge i oferirà una explicació històrica sobre la formació de la Roca del Bolet.