GENT GRAN

La residència Fiella de Tremp tenia registres de temperatura a usuaris que portaven dies morts

Fiscalia diu que alguns familiars van haver de recuperar cadàvers pels seus propis mitjans
Pla general de la residència Fundació Fiella de Tremp-Sant Hospital de Tremp el 23 de novembre del 2020.
photo_camera Residència Fundació Fiella de Tremp-Sant Hospital de Tremp / Marta Lluvich

La denuncia que la fiscalia de Lleida ha interposat contra la residència Fiella de Tremp pel brot de covid-19 del novembre de 2020 detalla aspectes com que la descoordinació era tant gran que fins hi tot hi havia quadres de registre de temperatura o de subministrament de medicació a usuaris que portaven dies morts. Això posa de manifest, segons el fiscal, que no hi va haver una "assistència sanitària real". Una altra de les greus irregularitats que es posen de manifest a la denuncia és la nefasta gestió dels morts i també la comunicació d'aquestes amb les famílies. S'afirma que alguns familiars van haver d'entrar al centre a recuperar cadàvers pels seus propis mitjans. El brot va provocar la mort del 42,95% dels residents.

Segons fiscalia, malgrat que la situació de pandèmia mundial havia estat declarada 9 mesos abans i que se sabien quines eren les conseqüències d'un brot de covid, les denunciades, que són la directora del centre i la responsable d'Higiene Sanitària, no van actuar com era de preveure. Així hi tot, havien rebut formació i disposaven d'eines suficients per front al brot, segons el fiscal, però van actuar amb deixadesa de funcions i això hauria provocat la ràpida transmissió del virus entre usuaris i treballadors. En total van morir 64 dels 142 residents.

Entre les moltes irregularitats que fiscalia detalla a la denuncia, destaquen que es va privar als usuaris d'una correcta assistència mèdica i que tampoc hi va haver cap tipus de coordinació amb els centres mèdics més propers. Un exemple és el que va tenir lloc el 28 de novembre, quan no es va servir el sopar als residents fins passada la mitjanit. Fiscalia apunta que aquells dies molts van passar fred, gana i set.

Una altra de les irregularitats manifestades és la de l'incompliment del protocol estricte de visites de familiars. No es controlaven, assegura el fiscal, que també indica que hi havia familiars amb "certs privilegis" perquè les visites no es supervisaven ni es feien de forma equitativa.

Familiars van haver de recuperar cadàvers pels seus propis mitjans

A la denuncia s'afirma que els familiars dels residents van passar dies sense tenir cap notícia de la situació. Alguns, van ser informats que es trobaven en bon estat de salut quan ja havien mort i a altres no se'ls avisava que el seu familiar havia mort. No hi havia un protocol de defunció i això va ocasionar, segons fiscalia, que alguns familiars s'assabentessin de la mort dels seus parents per la funerària o per altres coneguts del municipi o voluntaris de la residència. Altres, fins i tot, van haver d'anar al centre i buscar els seus familiars entre les habitacions on hi havia morts i alguns es van veure obligats a recuperar els cadàvers pels seus "propis mitjans".